close
Újabb jelentős szerződés a Bellefonte atomerőmű befeje...
Atom - Blog - Egyéb

Újabb jelentős szerződés a Bellefonte atomerőmű befejezésére

Az amerikai Tennessee Valley Authority (TVA) az ArevĂĄval kĂśtĂśtt
szerződést a Bellefonte atomerőmű befejezésének mérnöki és tervezési
munkĂĄlataira.
A TVA tervei szerint befejeznĂŠk a kĂŠt rĂŠszlegesen felĂŠpĂ­tett
nyomottvizes blokk egyikĂŠt. A TVA 248 milliĂł dollĂĄrt kĂźlĂśnĂ­tett el a
2011-es költségvetéséből az egyes blokk befejezésére. A cég ezt a
megoldást tekinti a megfelelő megoldásnak, bár erről még tényleges
dĂśntĂŠs nem szĂźletett.

Az Areva amerikai leányvállalatával az atomreaktorhoz kapcsolódó mérnöki munkákra, valamint a legkorszerűbb digitális irányítástechnikai rendszer és a vezénylőterem megtervezésre szerződtek. Az Areva nem nyilatkozott a szerződés értékéről, de közölte: a feladat része mérnöki munka, engedélyeztetés, valamint a hosszú átfutási idejű engedélyek és anyagok megszerzése a 2018-19-re tervezett indításhoz.

Az Areva elmondta, a Teleperm XS nevű rendszerük az első digitális rendszer, mely megkapta a nukleáris hatóság engedélyét 2010-ben, amikor az Oconnee atomerőműben végrehajtott rekonstrukció keretében ilyenre cserélték a hetvenes években beépített analóg rendszert.

Eredetileg két 1213 MW villamos teljesítményű Babcock & Wilcox nyomottvizes reaktor építésére kapott hatósági engedélyt a cég 1974-ben a Bellefonte telephelyre, de a csökkenő energiaigények miatt 1988-ban leállították az építkezést. A blokkok akkor 88%-os és 58% készültségi szinten álltak. Jelenleg az egyes blokk készültségi szintjét 55%-ban határozták meg, mert több részét máshova szállították vagy eladták, egyes részeket ki kell cserélni, valamint újabb komponenseket kell beépíteni.

Az utĂłbbi pĂĄr ĂŠvben a TVA fontolgatta egyik vagy mindkĂŠt blokk befejezĂŠsĂŠt, illetve Ăşj blokkok ĂŠpĂ­tĂŠse is felmerĂźlt. A nukleĂĄris hatĂłsĂĄg 2009-ben ismĂŠt hatĂĄlyba helyezte az ĂŠpĂ­tĂŠsre vonatkozĂł engedĂŠlyeket. Amennyiben az ĂŠpĂ­tĂŠs folytatĂĄsa mellett dĂśntenek, a tervek szerint 2018-19 kĂśrnyĂŠkĂŠn kell Ăźzembe ĂĄllnia a blokknak.