close
Csehországban megadóztatják a napenergiatermelést
Egyéb - Megújuló

Csehországban megadóztatják a napenergiatermelést

Annak érdekében, hogy a jövő évi áramdíj-emelést tíz százalék alá szorítsák, a napenergia-termelést és a széndioxid-kibocsátási kreditek jövőbeni felhasználását akarja megadóztatni a cseh kormány. A szerdán jóváhagyott adótervezet arra irányul, hogy több forrásból teremtsék meg annak feltételét, hogy a háztartások és cégek számára az áramdíjak éves szinten csak 10 százaléknál kisebb mértékben nőjenek.

A napenergia ĂĄgazat megadĂłztatĂĄsa egyfajta kompenzĂĄlĂĄsa a napenergia-termelĂŠsnek nyĂşjtott nagyvonalĂş ĂĄllami tĂĄmogatĂĄsoknak, amelyek szĂĄrnyalĂł energiaĂĄrakkal fenyegetnek.

Petr Necas kormányfő ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy az áramdíj emelés tíz százalék alatt lesz, de addig nem tud részleteket közölni, amíg világossá nem válik, hogy a villamosenergia-rendszerbe állított napenergia kapacitás 2010 végére eléri-e a kormány által kitűzött 1600 Megawattot.

A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez egyelőre keretterv, amelyet részleteiben kell kidolgozni.

Csehország tavaly Európában a harmadik volt a napenergia kapacitások üzembe állítása terén, mert a kedvező támogatási rendszer felfuttatta a beruházási kedvet.