close
Ukrajna megtámadja a tavalyi orosz-ukrán gázmegállapodást
Egyéb - Gáz

Ukrajna megtámadja a tavalyi orosz-ukrán gázmegállapodást

A tavaly januĂĄrban OroszorszĂĄggal kĂśtĂśtt, 1,7 milliĂĄrd dollĂĄros ukrĂĄn-orosz gĂĄzmegĂĄllapodĂĄs megsemmisĂ­tĂŠsĂŠre nyĂşjtott be szerdĂĄn keresetet az ukrĂĄn ĂĄllamĂźgyĂŠsz. Az ukrĂĄn Naftogaz nem kommentĂĄlta a keresetet. Az ĂĄllamĂźgyĂŠsz irodĂĄjĂĄnak kĂśzlĂŠse szerint az Ăźgyben egy hĂŠt mĂşlva, a kijevi kereskedelmi bĂ­rĂłsĂĄgon lesz meghallgatĂĄs.

A szövevényes ügyletben a Naftogaz tavaly januárban 1,7 milliárd dollárért megvásárolta a Roszukrenergo közvetítőcég Gazprommal szemben fennálló adósságát, majd az adósság fejében a Roszukrenergo 11 milliárd köbméternyi gázát átvette a Gazpromtól.
    

Az 50 százalékban a Gazprom, 40 százalékban Dmitrij Firtas ukrán üzletember és további 10 százalékban egy kevésbé ismert vállalkozó tulajdonában lévő Roszukrenergo (RosUkrEnergo, RUE) néhány évig közvetítőként vett részt az orosz-ukrán gázkereskedelemben.
    

A RUE az ügyben egy stockholmi bíróságon nyújtott be keresetet az idén januárban a Naftogaz ellen, mintegy kétmilliárd dollár visszaszerzésére, és ott a bíróság a Roszukrenergo javára döntött.
   

KorĂĄbban a vĂĄllalat 614 milliĂł dollĂĄrt kĂśvetelt az ukrĂĄn ĂĄllami cĂŠgtől gĂĄzszĂĄmlĂĄk kifizetĂŠsĂŠnek elmaradĂĄsa miatt, de ez az Ăśsszeg kĂŠsőbb kĂśzel egymilliĂĄrd dollĂĄrra nőtt. A tovĂĄbbi egymilliĂĄrdot a RUE az elmaradt haszon fejĂŠben kĂśveteli azĂŠrt, mert 2010 januĂĄr Ăłta – amiĂłta a RUE mĂĄr nem szĂĄllĂ­t gĂĄzt UkrajnĂĄba – a Naftogaz nem volt hajlandĂł kiemelni a RUE ukrajnai tĂĄrolĂłkban tartott gĂĄzĂĄt, ĂŠs Ă­gy az nem tudta teljesĂ­teni LengyelorszĂĄgban ĂŠs RomĂĄniĂĄban fennĂĄllĂł szerződĂŠses kĂśtelezettsĂŠgeit. A RUE Stockholmban nem nyĂşjtott be keresetet a Gazprom ellen, amely a RUE ukrajnai tĂĄrolĂłkban lĂŠvő, mintegy 11 milliĂĄrd kĂśbmĂŠternyi gĂĄzĂĄt ĂĄtadta a Naftogaz tulajdonĂĄba.