close
Új szelek fújnak Texasban
Egyéb - Megújuló

Új szelek fújnak Texasban

RekordĂśsszegĂŠrt, kĂŠtmilliĂĄrd dollĂĄrĂŠrt rendelt szĂŠlturbinĂĄkat a vilĂĄg kĂŠszĂźlő legnagyobb szĂŠlerőműparkjĂĄhoz a Mesa Power. A cĂŠg tulajdonosa, a texasi T. Boone Pickens multimilliĂĄrdos 667 darab, egyenkĂŠnt 1,5 megawatt teljesĂ­tmĂŠnyű turbina szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra kĂśtĂśtt szerződĂŠst a General Electrickel – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A Pampa nevű szĂŠlerőmű-ĂŠpĂ­tĂŠsi projekt nĂŠgy Ăźtemből ĂĄll. Az első szakasz 2011 vĂŠgĂŠn, a most megrendelt turbinĂĄk Ăźzembe ĂĄllĂ­tĂĄsĂĄval zĂĄrul, s azt mĂŠg hĂĄrom, hasonlĂł paramĂŠterekkel jellemzett ĂŠpĂ­tĂŠsi Ăźtem kĂśveti – Ă­rja a Wall Street Journal. A mintegy 2700 szĂŠlturbinĂĄt egy hĂĄrom Balaton nagysĂĄgĂş terĂźleten ĂĄllĂ­tjĂĄk fĂśl Texasban. ÖsszteljesĂ­tmĂŠnyĂźk nĂŠgyezer megawatt lesz, s 1,3 milliĂł amerikai hĂĄztartĂĄs villamosenergia-szĂźksĂŠgletĂŠt tudjĂĄk kielĂŠgĂ­teni 2014 vĂŠgĂŠtől. Az ĂŠpĂ­tkezĂŠs 1500, az ĂźzemeltetĂŠs 720 embernek ad munkĂĄt.

Pickens egyĂŠbkĂŠnt az olajiparban edződĂśtt meg, onnan nyergelt most ĂĄt a szĂŠlenergia-hasznosĂ­tĂĄsra. “Ha felfedezel egy olajmezőt, felfuttatod a termelĂŠst, csĂşcsra ĂŠrsz, onnan lassan alĂĄszĂĄllsz, aztĂĄn kezdheted Ăşjra az egĂŠszet. Ebbe bele lehet dilizni. A szĂŠlnĂŠl azonban ilyen veszĂŠly nem fenyeget, az mindig fĂşj” – hangoztatta a fekete aranyrĂłl zĂśldre vĂĄltĂł milliĂĄrdos, aki a kimerĂźlt olajmezők terĂźletĂŠnek rekultivĂĄciĂłjĂĄt is fontosnak tartja, valamint azt, hogy az ĂŠv vĂŠgĂŠn lejĂĄrĂł, a megĂşjulĂł energia hasznosĂ­tĂĄsĂĄt cĂŠlzĂł beruhĂĄzĂĄsok adĂłkedvezmĂŠnyĂŠt a kongresszus kiterjessze a kĂśvetkező ĂŠvekre. “Ez dĂśntő fontossĂĄgĂş a beruhĂĄzĂĄs sorsĂĄt illetően” – ismerte el Pickens. SzĂŠlenergia-hasznosĂ­tĂĄsban egyĂŠbkĂŠnt rekordĂŠvet vĂĄrnak AmerikĂĄban. Az előrejelzĂŠsek szerint az idĂŠn 5600 megawatt ĂśsszteljesĂ­tmĂŠnyű szĂŠlerőművet helyeznek Ăźzembe, ez hĂĄromszĂĄzzal haladja meg az eddigi csĂşcsot.

Â