close
Tíz év haladék Alaszkának
Egyéb - Olaj

Tíz év haladék Alaszkának

KĂśrnyezetvĂŠdelem. Úgy tűnik, legalĂĄbb tĂ­z ĂŠvig mĂŠgsem adnak ki Ăşj engedĂŠlyt egy olyan, olajban gazdag alaszkai terĂźletre, amelynek megvĂŠdĂŠsĂŠĂŠrt a kĂśrnyezetvĂŠdők ĂŠs az őslakosok is lobbiztak. TalĂĄn azalatt fejlődnek az eljĂĄrĂĄsok annyira, hogy nem kelljen nagy kĂĄrokat okozni a termĂŠszetben.

Az amerikai kormĂĄny a jelek szerint enged a kĂśrnyezetvĂŠdők ĂŠs a kĂśzvĂŠlemĂŠny nyomĂĄsĂĄnak, ugyanis tĂ­z ĂŠvig nem kĂ­vĂĄn fĂşrĂĄsokra engedĂŠlyt kiadni az ottani nemzeti olajkĂŠszlet felhozatala ĂŠrdekĂŠben. TervĂŠvel szinte teljes mĂŠrtĂŠkben hĂĄtraarcot csinĂĄlt korĂĄbbi elhatĂĄrozĂĄsĂĄhoz kĂŠpest. A moratĂłriumot az Amerikai FĂśldkezelĂŠsi Hivatal nyĂşjtotta be kĂśrĂźlbelĂźl 430 ezer hektĂĄrra, a Teshekpuk-tĂłtĂłl keletre ĂŠs ĂŠszakra lĂŠvő rĂŠszeken, a North Slope terĂźleten, jelenti a Reuters.

Nem sokkal korĂĄbban a konzervatĂ­v vezetĂŠsű kormĂĄny erősen ellenĂĄllt a termĂŠszet vĂŠdelmĂŠt kĂśvezetőknek. A terĂźlet 2,8 milliĂĄrd olajat rejt, ebből kĂśrĂźlbelĂźl 800 milliĂł talĂĄlhatĂł a moratĂłrium ĂĄltal ĂŠrintett lelőhelyen. A fő hivatalos ĂŠrv az volt a termĂŠszetvĂŠdőkkel szemben, hogy nagy szĂźksĂŠg van a belfĂśldi kĂŠszleteket felhozatalĂĄra a hĂĄborĂşk idejĂŠn, s amikor az olajĂĄrak felszĂśktek ĂŠs az USA erősen fĂźgg a kĂśzel-keleti szĂĄllĂ­tĂĄsoktĂłl.

2006-ban azonban peres Ăşton kĂŠnyszerĂ­tettĂŠk a kĂśrnyezetvĂŠdők ĂŠs helyi őslakos csoportok az ĂźgynĂśksĂŠget, hogy vizsgĂĄlja felĂźl a tervĂŠt, amely szerint energiatĂĄrsasĂĄgoknak adna jogot az alaszkai fĂşrĂĄsok megindĂ­tĂĄsĂĄra.

“Győzelem”, mondta most Stan Senner, az Audubon Alaska Ăźgyvezető igazgatĂłja. Az Audobon az egyik olyan csoport, amely az olajkincs megőrzĂŠsĂŠĂŠrt kĂźzd. “Szerintem a kĂśz ĂŠrdekĂŠben jĂĄrtunk el, amikor megvĂŠdtĂźk a terĂźlet, s időt adtunk az illetĂŠkeseknek, hogy vĂŠgleges megoldĂĄst keressenek a problĂŠmĂĄra.