close
Most az üzemanyagokra figyel a piac
Blog - Egyéb - Olaj

Most az üzemanyagokra figyel a piac

A mellĂŠkelt ĂĄrak alapjĂĄn Ăşgy tűnik, nem nagyon kĂ­vĂĄn megnyugodni az olajpiac. A kĂśzeljĂśvő ĂĄrazĂĄsĂĄt viszont az elemzők szerint a geopolitikĂĄtĂłl ĂĄtveszi az amerikai ĂźzemanyagkĂŠszlet. Azaz amĂ­g az utĂłbbi időben inkĂĄbb a nigĂŠriai militĂĄns tĂĄmadĂĄsok vittĂŠk a prĂ­met a piacon, mostantĂłl inkĂĄbb azt nĂŠzik majd a spekulĂĄnsok, hogy a nyĂĄri autĂłs szezonban mennyi Ăźzemanyag fogy, s mekkorĂĄk a kĂŠszletek. Magyar idő szerint a hajnali ĂłrĂĄkban egy hordĂł fekete aranyĂŠrt, jĂşniusi lejĂĄratra 126,60 dollĂĄrt kĂŠrtek, ez most reggelre 126,91 dollĂĄrra mĂłdosult, ami mĂĄr 62 centes emelkedĂŠs a pĂŠnteki zĂĄrĂĄshoz kĂŠpest. Ezt megelőzően, pĂŠnteken egy 2,17 dollĂĄros emelkedĂŠsen volt tĂşl a termĂŠk. A mĂşlt heti rekord pedig 127,82 dollĂĄr volt. A Brent jelenleg 125,29 dollĂĄron ĂĄll, ez 30 centes plusz a pĂŠnteki zĂĄrĂĄshoz kĂŠpest.

Az elemzők szerint a mĂĄsik komoly kĂŠrdĂŠs az olajĂĄrral kapcsolatban, hogy mi lesz az ismĂŠt bevert dollĂĄrral kapcsolatban. Emellett tovĂĄbbra sem vĂĄrhatĂł az OPEC rĂŠszĂŠről, hogy emelnĂŠ a kitermelĂŠst, ezzel enyhĂ­tve az ĂĄrakat. EgyedĂźl SzaĂşd-ArĂĄbia nĂśvelte kitermelĂŠsĂŠt 300 ezer hordĂłval, hogy valamelyest pĂłtolja a tĂśbbi tag kiesĂŠsĂŠt. A legkisebb OPEC tag, Ecuador, a mĂşlt hĂŠten mĂŠg Ăşgy nyilatkozott, hogy a kartell kĂŠsz lehet egy esetleges emelĂŠsre, addig a nagyobb tagok, mint IrĂĄn vagy Katar a hĂŠtvĂŠgĂŠn azt kĂśzĂślte, hogy nem szĂźksĂŠges vĂŠsztĂĄrgyalĂĄst ĂśsszehĂ­vni a kĂśvetkező, szeptemberi ĂźlĂŠsĂźk előtt.

A pĂŠnteki tĂśbb mint 2 dollĂĄros ralit elsősorban a megtĂŠpĂĄzott dollĂĄr szĂĄmlĂĄjĂĄra Ă­rjĂĄk a kereskedők. A zĂśldhasĂşt azt kĂśvetően kezdtĂŠk eladni, hogy nem tĂşl jĂł makroadatok lĂĄttak napvilĂĄgot az amerikai gazdasĂĄgrĂłl, amivel Ă­gy csĂśkkent az esĂŠlye egy esetleges kamatemelĂŠsnek a Fed rĂŠszĂŠről.

A gĂĄzolaj szintĂŠn top prioritĂĄst ĂŠlvez a spekulĂĄnsoknĂĄl. FőkĂŠnt, hogy szűkĂźlő kĂŠszleteket jelentettek KĂ­nĂĄbĂłl, DĂŠl-AfrikĂĄbĂłl, ChilĂŠből, ArgentĂ­nĂĄbĂłl. KĂ­nĂĄban az előrejelzĂŠsek szerint jĂşniusban is tovĂĄbb nő majd a kereslet az import irĂĄnt, pedig a mĂşlt heti fĂśldrengĂŠs miatt igencsak akadozik az Ăźzemanyag ellĂĄtĂĄs.

Az olaj ĂĄra 2002 Ăłta gyakorlatilag a hatszorosĂĄra emelkedett, s tavaly Ăłta a duplĂĄjĂĄra nőtt. A New York-i spekulĂĄnsok szerint ez a tendencia tovĂĄbb folytatĂłdik a hĂŠten is: a nettĂł vĂŠteli pozĂ­ciĂłban lĂŠvők szĂĄma ugyanis a kĂŠt hĂŠttel ezelőtti 63 218-rĂłl a mĂşlt pĂŠntekre 71 767-re emelkedett – Ă­rja a Reuters.