close
Két új gázerőművet épít a CEZ Észak-Csehországban
Áram - Egyéb

Két új gázerőművet épít a CEZ Észak-Csehországban

BeruhĂĄzĂĄs A Cseh Energetikai Művek (CEZ) Észak-CsehorszĂĄgban, konkrĂŠtan Poceradyban ĂŠs az ÚstĂ­ nad Labem mellett fekvő Úzin telepĂźlĂŠsen ĂŠpĂ­t fel kĂŠt Ăşj erőművet. Ugyanakkor mĂŠrlegeli tovĂĄbbi Ăśt gĂĄzerőmű felĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt is kĂźlfĂśldĂśn – jelentette be csĂźtĂśrtĂśkĂśn a CEZ.

Poceradyban, ahol a CEZ tulajdonĂĄban mĂĄr műkĂśdik az egyik legnagyobb csehorszĂĄgi szĂŠnerőmű, a csoport 2013-ig kĂŠt, egyenkĂŠnt 440 megawattos blokkot ĂŠpĂ­t. Úzinban egy 440 megawattos blokk ĂŠpĂźl, amelyet vĂĄrhatĂłan 2014-ben helyeznek Ăźzembe.

“Jelenleg nagyon előrehaladott ĂĄllapotban vannak a kĂźlĂśnbĂśző erőművek projektjei, amelyek ĂśsszĂŠrtĂŠke mintegy 150-200 milliĂĄrd korona” – kĂśzĂślte ĂşjsĂĄgĂ­rĂłkkal sajtóÊrtekezleten Martin Roman, a CEZ vezĂŠrigazgatĂłja.

Emellett a CEZ folytatja a Tusimice II. ĂŠs a Ledvice szĂŠnalapĂş erőművek korszerűsĂ­tĂŠsĂŠt is.

Martin Roman elismerte: mĂ­g Poceradyban a helyi ĂśnkormĂĄnyzat ĂŠs a lakossĂĄg is teljes mĂŠrtĂŠkben tĂĄmogatja a beruhĂĄzĂĄst, addig Úzinban a CEZ-nek kisebb gondjai vannak, mert a helyi kĂśrnyezetvĂŠdő csoportok Ăşgy vĂŠlik, hogy az erőmű tovĂĄbb rontanĂĄ a rĂŠgiĂł amĂşgy is igen szennyezett levegőjĂŠt.

“Poceradyban nincs semmifĂŠle problĂŠmĂĄnk, Úzinban is Ăşgy vĂŠlem, hogy minden megoldhatĂł, mert a korszerű gĂĄzerőművek sokkal tisztĂĄbbak, mint a szĂŠnerőművek” – fejtette ki a vezĂŠrigazgatĂł.

MegerősĂ­tette: A CEZ a Mollal egyĂźtt kĂŠt gĂĄzerőművet fog ĂŠpĂ­teni SzlovĂĄkiĂĄban, illetve MagyarorszĂĄgon. A tervezett teljesĂ­tmĂŠny 800 megawatt. A kĂśzĂśs cĂŠg lĂŠtrehozĂĄsĂĄt a hĂŠten hagyta jĂłvĂĄ az EurĂłpai BizottsĂĄg.

A CEZ a kĂśzelmĂşltban jelentette be: miutĂĄn jelenleg nehĂŠz szĂŠnhez jutni, a cĂŠg a kĂśzeljĂśvőben a gĂĄzerőművek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre fog koncentrĂĄlni a kĂśzĂŠp-eurĂłpai ĂŠs a balkĂĄni rĂŠgiĂłban. A dĂśntĂŠs mĂĄsik oka, hogy 2013 utĂĄn vĂĄrhatĂłan jelentősen megdrĂĄgulnak az emissziĂłs kvĂłtĂĄk.

A cseh energetikai csoport nyeresĂŠge az idei első negyedĂŠvben ĂŠven mĂŠrtĂŠkben 21 szĂĄzalĂŠkkal 15,7 milliĂĄrd koronĂĄra emelkedett. Ennek kĂśvetkeztĂŠben a prĂĄgai tőzsdĂŠn csĂźtĂśrtĂśkĂśn 4,33 szĂĄzalĂŠkponttal megerősĂśdtek a CEZ-rĂŠszvĂŠnyek, amelyek darabjĂĄt 1300 koronĂĄĂŠrt adtĂĄk.