close
Több olaj Szaúd-Arábiából
Egyéb - Olaj

Több olaj Szaúd-Arábiából

Export. Annak ellenĂŠre, hogy korĂĄbban SzaĂşd-ArĂĄbia nem kĂ­vĂĄnt tĂśbb olajat juttatni a piacra az ĂĄrak lenyomĂĄsa ĂŠrdekĂŠben, mĂŠgis napi 300 ezer barreles exportnĂśvelĂŠst jelentetett be George W. Bush amerikai elnĂśk szaĂşdi tĂĄrgyalĂĄsai utĂĄn. A kivitel tovĂĄbbi bővĂ­tĂŠsĂŠt viszont nem fontolgatjĂĄk.

“MĂĄjus 10-ĂŠn nĂśveltĂźk meg az exportunkat napi 300 ezer hordĂłval”, idĂŠzi a Reuters Ali Naimi szaĂşdi olajminisztert. A jĂşniusi napi ĂĄtlagos termelĂŠsĂźnk 9,45 milliĂł hordĂł lesz…, ĂĄm hiĂĄba jelenik meg kĂŠsőbb tovĂĄbbi igĂŠny, SzaĂşd-ArĂĄbia akkor sem kĂ­vĂĄn tĂśbb olajat eladni”.

MĂ­g korĂĄbban a szaĂşdiak ellenĂĄlltak a termelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠre vonatkozĂł amerikai kĂŠrĂŠsnek, Naimi azt mondja, hogy most vilgĂĄszerte mintegy Ăśtven vevő kĂŠrĂŠsĂŠnek tettek eleget. „Ha tĂśbb olajat akartok, meg kell vennetek”, szĂśgezte le a miniszter. Az extra mennyisĂŠg meghatĂĄrozĂł rĂŠszĂŠt persze amerikai vevők kapjĂĄk. Az USA a vilĂĄg legnagyobb energiafelhasznĂĄlĂłja.

Bush az idĂŠn mĂĄr mĂĄsodszor jĂĄrt a kirĂĄlysĂĄgban, hogy tegyen valamit a felszĂśkĂśtt olajĂĄrak ellen, amelyek komoly ĂĄrnyĂŠkot vetnek az amerikai vĂĄlasztĂĄsokra. A napokban mĂĄr 128 dollĂĄros hordĂłnkĂŠnti olajĂĄrat is jegyeztek ĂŠs az elemzők szerint nincs messze a 200 dollĂĄros ĂĄr sem. MikĂśzben azonban mindkĂŠt nagy amerikai pĂĄrt nagyobb olajkĂ­nĂĄlatot kĂśvetel az olajĂĄrak leszorĂ­tĂĄsa ĂŠrdekĂŠben, az OPEC-tagok – ĂŠlĂźkĂśn SzaĂşd-ArĂĄbiĂĄval – azt hangsĂşlyozzĂĄk, hogy az ĂĄrakat vajmi kevĂŠssĂŠ lehet a kĂ­nĂĄlat bővĂ­tĂŠsĂŠvel befolyĂĄsolni, hiszen a drĂĄgasĂĄgot sem az olajhiĂĄny, hanem a spekulĂĄciĂł, a gyenge dollĂĄr, a nemzetkĂśzi feszĂźltsĂŠg ĂŠs a feltĂśrekvő orszĂĄgok erős kereslete okozta.