close
További évtizedig működhet a Temelíni Atomerőmű első b...
Atom - Blog - Egyéb

További évtizedig működhet a Temelíni Atomerőmű első blokkja

További 10 évre kapott üzemeltetési engedélyt a Temelíni Atomerőmű első blokkjára a Cseh Energetikai Művek (CEZ). A jelenlegi engedély
oktĂłber 11-ĂŠn jĂĄr le – kĂśzĂślte Marek SvitĂĄk, az atomerőmĹą szĂłvivője. A
mŹkÜdtetÊsi engedÊlyt a cseh Állami Atomenergetikai Hivatal (SUJB) adta
ki. Az engedĂŠlyben az SUJB azokat a feltĂŠteleket is megfogalmazta, amelyeket
a CEZ-nek a Temelíni Atomerőmű üzemeltetésénél be kell tartania.
Drábová szerint standard követelményekről van szó, amelyek s másfél
évtizeddel régebbi Dukovany Atomerőmű esetében is érvényben vannak.

“CsehorszĂĄgban – akĂĄrcsak mĂĄs orszĂĄgokban is – az atomerőmĹąvek mĹąkĂśdĂŠsĂŠt szigorĂş tĂśrvĂŠnyek szabĂĄlyozzĂĄk, s rendszeresen ellenőrzik az erőmĹą biztonsĂĄgossĂĄgĂĄt. Rendszeresen ellenőrzik, hogy az adott erőmĹą megfelel-e legkorszerĹąbb kĂśvetelmĂŠnyeknek ĂŠs mĹąkĂśdőkĂŠpes-e egy tovĂĄbbi ĂŠvtizedre” – jelentette ki Dana DrĂĄbovĂĄ, az Atomenergetikai Hivatal elnĂśke.

A TemelĂ­ni AtomerőmĹą tulajdonosa, a CEZ hĂĄrom hĂłnappal ezelőtt kĂŠrvĂŠnyezte az SUJB-nĂŠl a temelĂ­ni első blokk ĂĄtfogĂł ellenőrzĂŠsĂŠt. Ennek rĂŠszĂŠt kĂŠpezte, a kĂśvetkező ĂŠvek rĂŠszletes ĂźzemeltetĂŠsi ĂŠs karbantartĂĄsi terve is. “Mindezek alapjĂĄn az Állami Atomenergetikai Hivatal Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy 2020 oktĂłberĂŠig engedĂŠlyezi az első energiablokk Ăźzemben tartĂĄsĂĄt. TĂ­z ĂŠv mĂşlva – 2020 jĂşniusĂĄban – egy Ăşj, ĂĄtfogĂł ellenőrzĂŠst kell kĂŠrnie a CEZ-nek” – kĂśzĂślte SvitĂĄk.

“Az atomerőmĹąvek ĂĄtlagban 60 ĂŠvig mĹąkĂśdőkĂŠpesek. A CEZ esetĂŠben is ezzel a tĂĄvlattal kell szĂĄmolni” – fejtette ki DrĂĄbovĂĄ.

A Temelíni Atomerőmű első blokkját 2000. október 11-én helyezték üzembe, 2000 decemberében kapcsolódott a villamosenergia-rendszerre. Azóta, tehát tíz év alatt több mint 100 milliárd kilowattóra áramot termelt a blokk.

A Temelíni Atomerőmű felépítéséről 1981-ben született döntés, az eredeti terv négy blokkal számolt. Eddig kéttő működik, a másodikat 2002-ben helyezték üzembe. A két blokk építési költségei 98,6 milliárd koronára rúgnak. A CEZ jelenleg azt tervezi, hogy felépíti a 3. és a 4. energiablokkot is.