close
Később indul a távfűtés Szerbiában
Egyéb - Távhő

Később indul a távfűtés Szerbiában

Hidegek maradhatnak a radiĂĄtorok a tĂĄvfĹątĂŠses lakĂĄsokban tĂśbb szerbiai
vĂĄrosban a fĹątĂŠsi idĂŠny jĂśvő pĂŠnteki hivatalos beindulĂĄsa utĂĄn – Ă­rta a
csĂźtĂśrtĂśki szerb sajtĂł. A gond az, hogy a szerbiai olajipari monopĂłlium,
a NIS nem szállít fűtőolajat azoknak a hőerőműveknek, amelyek állítása
szerint tartoznak neki, illetve a Srbijagas ĂĄllami gĂĄzszolgĂĄltatĂłnak az
előző fűtési idényből.

Az érintett települések között van a vajdasági Zombor (Sombor), Nagykikinda (Kikinda), Versec (Vrsac) és Pancsova (Pancevo) is. Gondok lehetnek még a délnyugati országrészben Novi Pazarban, keleten Zajecarban és a nyugat-szerbiai Loznica városában. Összesen 200 ezer embert értinthet a távfűtés késedelmes beindítása.
    

Az adósságokat ileltően szerb lapjelentések szerint Novi Pazar 40 millió dinár (110 millió forint), Loznica több mint 114 millió dinár (310 millió forint) adósságot halmozott föl. Versec több mint 450 millió dinárral (több mint 1,2 milliárd forinttal) tartozik.

Zomborban Milan Dozet, a helyi energiaszolgáltató, a JKP Energana igazgatója elmondta, a cégnek most, a fűtési idény előtt nincs készleten fűtőolaja, ezért valószínűleg gázzal kezdik meg a fűtést. Hozzátette, a zomboriak jelenleg bruttó 70 dinárt (nagyjából 190 forintot) fizetnek négyzetméterenként a távfűtésért, de szavai szerint akár 35 százalékos drágulásra is lehet számítani, ami reménytelen helyzetbe hozná a fogyasztókat és az Energana vállalatot is.

Az már eldőlt, hogy lesz idén gázáremelés Szerbiában, de a kormány egyelőre nem döntött a drágulás mértékéről.