close
Ezerháromszáz milliárd forintba kerülhetnek a megújuló és hatékonysági célok
Blog - Egyéb - Megújuló

Ezerháromszáz milliárd forintba kerülhetnek a megújuló és hatékonysági célok

KormĂĄnyzati szakĂŠrtői szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint az orszĂĄg energiahatĂŠkonysĂĄgi ĂŠs megĂşjulĂł forrĂĄsokkal kapcsoaltos cĂŠljainak elĂŠrĂŠsĂŠhez 2020-ig 1270-1320 milliĂĄrd forintnyi befektetĂŠsre lehet szĂźksĂŠg – derĂźlt ki az Új SzĂŠcheny Terv zĂśld gazdasĂĄggal kapcsolatos elemeinek nyilvĂĄnos konzultĂĄcióån. Olajos Peter, energia- ĂŠs klĂ­mapolitikai helyettes ĂĄllamtitkĂĄra bevezetőjĂŠben
elmondta: 139 javaslat érkezett az Új Széchenyi Terv vitairatának
MegĂşjulĂł MagyarorszĂĄg programpontjĂĄhoz.

Folytatva a szĂŠles kĂśrĹą tĂĄrsadalmi egyeztetĂŠseket, a NemzetgazdasĂĄgi MinisztĂŠrium 2010. oktĂłber 7-ĂŠn Budapesten, az Europa Congress Centerben tartotta az Új SzĂŠchenyi Tervhez kapcsolĂłdĂł szakmai konzultĂĄciĂłsorozat mĂĄsodik rĂŠszĂŠt MegĂşjulĂł MagyarorszĂĄg – ZĂśld GazdasĂĄgfejlesztĂŠs cĂ­mmel. A csĂźtĂśrtĂśki rendezvĂŠnyt Olajos PĂŠter, a NemzetgazdasĂĄgi MinisztĂŠrium energia- ĂŠs klĂ­mapolitikai helyettes ĂĄllamtitkĂĄra koordinĂĄlta – ĂĄll a tĂĄrcĂĄnak az energiainfo.hu-hoz eljuttatott kĂśzlemĂŠnyĂŠben.

Az Új SzĂŠchenyi Terv MegĂşjulĂł MagyarorszĂĄg konzultĂĄciĂłn jelen lĂŠvő, zĂśld gazdasĂĄggal ĂŠs megĂşjulĂł energiĂĄval foglalkozĂł szakmai szervezetek kĂŠpviselői tĂĄjĂŠkoztatĂĄst kaptak a stratĂŠgiai elkĂŠpzelĂŠsekről, valamint a vitairathoz beĂŠrkezett szakmai ĂŠs civil javaslatokrĂłl. A rĂŠsztvevők lehetősĂŠget kaptak arra, hogy a szakmai konzultĂĄciĂł keretĂŠben kifejthessĂŠk vĂŠlemĂŠnyĂźket, ĂŠs tovĂĄbbi ĂŠszrevĂŠteleket tegyenek az Új SzĂŠchenyi Tervvel kapcsolatban – tjĂŠkoztaott a nemzetgazdasĂĄgi tĂĄrca.

Olajos PĂŠter, a NemzetgazdasĂĄgi MinisztĂŠrium energia- ĂŠs klĂ­mapolitikai helyettes ĂĄllamtitkĂĄra bevezetőjĂŠben elmondta: 139 javaslat ĂŠrkezett az Új SzĂŠchenyi Terv vitairatĂĄnak MegĂşjulĂł MagyarorszĂĄg programpontjĂĄhoz. A konzultĂĄciĂł a ZĂśld GazdasĂĄgfejlesztĂŠs fejezetet foglalja magĂĄban, azonban szĂĄmos kĂśzĂśs pont fedezhető fel az ÚSZT tovĂĄbbi hat pillĂŠrĂŠvel (EgĂŠszsĂŠgipar, OtthonteremtĂŠs, VĂĄllalkozĂĄsfejlesztĂŠs, TudomĂĄny-InnovĂĄciĂł-NĂśvekedĂŠs, FoglalkoztatĂĄs, KĂśzlekedĂŠs – tranzitgazdasĂĄg) – derĂźl ki a minisztĂŠrium kĂśzlemĂŠnyĂŠből.

Vaszkó Csaba, a WWF projektvezetője, az Új Széchenyi Terv szakmai konzultáció előadója üdvözölte, hogy az Új Széchenyi Terv hét programjából legalább kettő kifejezetten az energiatakarékosságot és az energiahatékonyságot állítja a középpontba. Elmondta: a megújuló energiák akkor futtathatók fel a leghatékonyabban, ha célzott módon, kiemelt programok mentén történik a támogatásuk.

Balogh László, a Magyar Megújuló Energia Szövetség elnöke előadásában hangsúlyozta: a jól működő gazdaságok példáiból megtanulhattuk, hogy a megújuló források növekvő alkalmazása jelentős gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő potenciállal rendelkezik.

A zĂśld gazdasĂĄgfejlesztĂŠsi politika szĂĄmos eredmĂŠnnyel jĂĄrhat. Jelentősen bővĂźlhet a kistĂŠrsĂŠgi foglalkoztatĂĄs, csĂśkkenhet a munkanĂŠlkĂźlisĂŠg, javulhat a vidĂŠki foglalkoztatĂĄsi rĂĄta, nőhet MagyarorszĂĄg versenykĂŠpessĂŠge. MĂŠrsĂŠklődhet az orszĂĄg energiafĂźggősĂŠge, a nemzetgazdasĂĄg fokozatosan energia-ĂśnellĂĄtĂłvĂĄ vĂĄlhat. FelĂŠrtĂŠkelődhet hazĂĄnk szerepe a nemzetkĂśzi klĂ­mapolitika alakĂ­tĂĄsĂĄban, Ăşj perspektĂ­va nyĂ­lhat a hazai agrĂĄrium, a gĂŠpgyĂĄrtĂĄs ĂŠs a kutatĂĄsok előtt. Új terĂźlet nyĂ­lhat a felsőoktatĂĄs szĂĄmĂĄra, alternatĂ­v szakemberkĂŠpzĂŠsi rendszer alakulhat ki, emelkedhet az oktatĂĄs szĂ­nvonala. Mindezek egyĂźttesen a GDP nĂśvekedĂŠsĂŠt ĂŠs a fizetĂŠsi mĂŠrleg javulĂĄsĂĄt eredmĂŠnyezhetik – ĂĄll a tĂĄrca kĂśzlemĂŠnyĂŠben.

Az oktĂłber 7-ei MegĂşjulĂł MagyarorszĂĄg ZĂśld GazdasĂĄgfejlesztĂŠs cĂ­met viselő konzultĂĄciĂł a mĂĄsodik az ÚJ SzĂŠchenyi Terv szakmai konzultĂĄciĂłi kĂśzĂźl. Az elsőt 2010. szeptember 24-ĂŠn tartotta a NemzetgazdasĂĄgi MinisztĂŠrium GyĂłgyĂ­tĂł MagyarorszĂĄg cĂ­mmel. A csĂźtĂśrtĂśki konzultĂĄciĂłt Ăśt tovĂĄbbi szakmai rendezvĂŠny kĂśveti a jĂśvőben. Az Új SzĂŠchenyi Terv konzultĂĄciĂłsorozatĂĄnak kĂśvetkező programjĂĄt KĂśzlekedĂŠs – TranzitgazdasĂĄg tĂŠmĂĄban tartjĂĄk meg.

Az Új Széchenyi Terv, a magyar gazdaság talpra állításának és felemelkedésének programja 2011. január 15-én indul.