close
Szélbe fektetne az Alstom
Egyéb - Megújuló

Szélbe fektetne az Alstom

Berobbanna az Alstom a megújuló.piacra – legalábbi a jelek szerint a francia ipari óriás komoly felvásárlásra készül. Sajtóértesülések szerint a cél német Repower megszerzése, amely komoly háttérrel rendelkezik offshore-szélparkok kiépítésében és így az Alstom a Franciaországban tervezett megaberuházásokra is jó eséllyel pályázhatna.

Komoly kihívást intéz az Alstom a Siemens és a General Electric részére, ha a konszern valóban offenzívát készít elő a megújuló energiaforrások piacán. A Financial Times értesülései szerint a francia vállalat ugyanis a német szélturbina-gyártó Repower többségi részesedésének megszerzésére pályázik. A lap információi alapján az Alstom már felvette a kapcsolatot a Repower-t tulajdonló Suzlon indiai céggel.

A szélenergiában érdekelt ázsiai vállalat vezetője, Tulsi Tanti a Financial Times értesülése alapján 1,5 milliárd eurós vételárat tartana elfogadhatónak a német cégért, ugyanakkor a Suzlon hivatalosan megalapozatlan pletykának minősítette a napilap információját.

Az Alstom számára komoly előnyökkel járna az üzleti manőver, az elkövetező két évben ugyanis Franciaország több milliárdos volumenű offshore szélturbina-parkok kiépítését célozta meg az Atlanti-óceánon. Az offshore parkok felszerelésére eddig komoly eséllyel csak a Siemens és a General Electric vállalkozhatott, mivel ez a két konszern rendelkezett a megfelelő gyártó és technológiai kapacitással és anyagi háttérrel.

A pénzügyek az Alstomnak sem jelentenek komolyabb gondot, hiszen a konszern legfrissebb előrejelzésében megerősítette idei nyereségelvárását, azaz legalább hét százalékos profitra számít. A Repower megszerzésével pedig a francia vállalat a kellő technológiai háttérrel is rendelkezne, így jelentősen javulnának esélyei a jövőre kiírandó francia offshore tendereken.