close
NEA: Jól kell elhelyezni az atomerőműveket
Atom - Egyéb

NEA: Jól kell elhelyezni az atomerőműveket

A Fukushima Daiichi atomerőmű balesete nem az atomenergetikát kérdőjelezte meg, hanem az atomerőművek elhelyezésének, a szeizmikus jellemzők meghatározásának és a tervezés fontosságának jelentőségére hívták fel a figyelmet – mondta Luis Echávarri, az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének (NEA) vezetője.

Echávarri szerint a baleset tanulságai közül a legfontosabb, hogy a természet a vártnál jóval nagyobb eseményeket is képes előidézni, és hogy a Fukushima Daiichi atomerőmű tervezése nem volt megfelelő az ilyen eseményekkel szemben. Echávarri szerint a baleset nem az atomerőművek létjogosultságát, hanem azok specifikus elhelyezését vonta kétségbe. “Ha az erőmű egy 50 méteres dombon állt volna, nem következhetett volna be ilyen baleset.”

A NEA-vezető szerint a baleset befolyásolta a közvélemény alakulását, ezért az első teendő az atomenergetika szavahihetőségének helyreállítása. Echávarri szerint a baleset 3-4 évvel veti vissza az atomenergia fejlődését, és “3-4 évig fog tartani, amíg megértjük a hatásait”. A nukleáris energetika jövője nagyban függ a globális helyzettől, a villamosenergia-igények növekedésétől, amelyet a gazdasági válság is érintett, és a gáz és a megújuló energiák költségeitől – mondta.

Nagyon fontos lépés a hatóság reformja, a szabályozó szerveknek nagyobb függetlenségre van szüksége – mondta Echávarri. Az atomerőművek biztonságát megbízható üzemeltetőkre és a független biztonsági hatóságok által nyújtott társadalmi kontrollra kellene alapozni.

A NEA honlapján publikált közleményben Echávarri kifejti: a NEA és annak tagállamai jelentős erőfeszítést tettek a nukleáris energia biztonságának további erősítésére világszerte. az atomenergiát alkalmazó NEA tagországok számos igazoló vizsgálatot és stressz tesztet végeztek el, és javító intézkedéseket hajtanak végre annak érdekében, hogy az üzemelő nukleáris létesítmények az extrém, többszörös kockázatokkal szemben is védettek legyenek.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.