close
Szél helyett atomenergiát?
Atom - Egyéb

Szél helyett atomenergiát?

Az Egyesült Királyságban az atomenergiára kellene hagyatkozni, nem pedig a szélenergiára a villamosenergia-szükségletek kielégítésében, ha nem akarnak túl sok pénzt elkölteni, javasolta az Oxford Egyetem kutatója. David King professzor tanulmányában kijelentette, hatalmas kihívást jelent a villamos energia iránti kereslet kielégítése alacsony széndioxid-kibocsátás mellett, különösen akkor, ha növekszik a villamos energia használata a közlekedésben és esetleg a fűtésben is.

A tanulmány szerint az Egyesült Királyság nem alapozhat a szélenergia használatára, amibe a kormány több milliárd fontot fektet be. Szerinte a hatalmas tengeri szélparkok telepítése drága és nehéz az üzemeltetésük. “Ha a szélenergiával akarnánk megtermelni a szükséges energiát, az rendkívüli költségeket jelentene az adófizetők számára. Ezek telepítése rendkívül költséges, és a fenntartásuk is drága.”

Jelenleg 568 tengeri szélturbina üzemel és további 665 építése folyik az országban. A kormány összesen akár 25 000 létesítését tervezi. King, aki Tony Blair tudományos tanácsadója volt, hozzátette: az olaj- és gázárak valószínűleg emelkedni fognak, és a politikai okok miatt egyre nehezebb lesz ezeket beszerezni. Némi energiát képesek lesznek megtermelni a szárazföldi és a tengeri szélerőművek, a napenergiát vagy a geotermikus energiát hasznosító erőművek. Ugyanakkor elkerülhetetlen, hogy az Egyesült Királyság új atomerőműveket építsen, és (újra)hasznosítsa a Sellafieldben tárolt kiégett nukleáris üzemanyagot.

King azt is szorgalmazza, hogy a kormány hozzon létre egy független szervezetet, amely értékel és tanácsot ad a hosszú távú nukleáris stratégiával, a kutatás-fejlesztéssel és a nukleáris ipar strukturális lehetőségeivel kapcsolatban. “Míg máshol lehet vitatni, szükségessége ebben az esetben magától értetődőnek tűnik”, mondta.

Az új atomerőművek építésére vonatkozó jelenlegi javaslatok csak a most üzemelő blokkok pótlására elegendőek, olvasható a jelentésben. “A széndioxid-kibocsátás további jelentős csökkentéséhez egyértelmű stratégiára van szükség az atomenergia és más alacsony széntartalmú energiaforrások területén.” Amennyiben az Egyesült Királyság komolyan gondolja, hogy a fejlődő világ egyik vezetője legyen az alacsony széndioxid-kibocsátással járó energiaellátás területén, elengedhetetlen, hogy hosszú távú stratégiát dolgozzon ki az atomerőműveket és a nukleáris üzemanyagciklust illetően – állapítja meg a jelentés.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.