close
Biomassza erőmű épül Kalocsán
Egyéb - Megújuló

Biomassza erőmű épül Kalocsán

Másfél milliárd forintos beruházással egy biomassza erőmű és hozzá kapcsolódó hálózat épül Kalocsán, melyből az önkormányzat intézményei mellett több épület távfűtését is biztosítani tudják – mondta Török Ferenc, Kalocsa polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón.

A beruházáshoz a kalocsai önkormányzat ötven százalékos tulajdonában lévő Kalocsa-Távhő Szolgáltató Kft. – amely erre a projektre alakult – 750 millió forintot nyert a távhőközpont- és szolgáltatás kivitelezésére kiírt pályázaton – mondta a polgármester. Török Ferenc az elmúlt húsz év legjelentősebb beruházásának nevezte a projektet, mely a tervek szerint a következő fűtési idényre el fog készülni. A 4 MW-os biomassza erőmű 2,5 millió köbméter gázt tud kiváltani, mely az önkormányzat energiaellátásánál 15 százalékos megtakarítást eredményez – fűzte hozzá a polgármester. Török Ferenc egyben egy mintaprojektnek értékelte a beruházást, mert Kalocsán eddig nem volt távhőszolgáltatás.

Kanyó Péter energetikus beszámolt arról, hogy a hőközpont a kalocsai Szent Kereszt Kórház területén lesz, ide kerül majd a központi kazán is, és innen indul a távhővezeték-hálózat, melyre Kalocsa legnagyobb intézményeinek, kereskedelmi és állami egységeinek 80 százaléka csatlakozhat. Hozzátette: a szolgáltatást az előzetes igényfelmérések és szándéknyilatkozatok szerint igénybe veszi majd a Dózsa György középiskola, a Szent István Gimnázium, a Polgármesteri Hivatal, a kórház, a kalocsai női börtön és az Érsekség több intézménye így a főszékesegyház, a katolikus iskola és az Érseki Kastély is, de távhővel fűthet majd a rendszer kialakítását követően az ügyészség és a földhivatal is.

Török Ferenc polgármester elmondta: a beruházáshoz szükséges saját forrást bankkölcsönből biztosítják. A polgármester kiemelte: az erőműhöz szükséges alapanyag biztosítása érdekében már a környező településekkel felvették a kapcsolatot, így lehetőséget lát arra, hogy a jövő évi közmunkaprogram keretében újabb munkahelyek jöjjenek létre.