close
Újabb erőmű épülhet Csepelen
Áram - Egyéb

Újabb erőmű épülhet Csepelen

Megkapta az egységes környezethasználati engedélyt (Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC) az Alpiq az előkészítés alatt álló Csepel 3 erőműhöz – közölte Briglovics Gábor, az Alpiq Csepel Kft. vezérigazgatója hétfőn.

A mintegy 100 milliárd forint beruházásról a végső döntés még nem született meg, a tulajdonosok a projektfejlesztésről azonban már határoztak, aminek része a különböző engedélyek megszerzése is. A beruházási döntés az év végén, vagy a jövő év elején várható. Az engedély már a múlt év decemberében jogerőre emelkedett. A környezetkímélő, földgáztüzelésű kombinált ciklusú erőművi blokk az elérhető legmodernebb technológiát alkalmazza, kapacitása a tervek szerint 430 megawatt lesz, amellyel 70-80.000 háztartás energiaellátása biztosítható. Emellett az új blokk megépítésével a Csepeli Erőmű további 20.000 háztartás távhőellátásához járul majd hozzá.

A projektfejlesztést még 2008-ban határozták el azzal az indokkal, hogy Magyarországon szükség van erőműépítésre, mert a meglévő erőműpark cseréje elengedhetetlen – mondta el Briglovics Gábor. Ugyanakkor a svájci cég bízik a gazdaság fejlődésében, hiszen egy ilyen projekt megvalósítása hosszú időt vesz igénybe. A stratégiai döntéseket nem a pillanatnyi gazdasági helyzet határozza meg – fűzte hozzá. A korábbi tájékoztatás szerint a beruházás az építkezés fázisában 300-500 új munkahelyet teremt.

Az Alpiq tulajdona a Csepel 1 hőerőmű és a 400 megawatt kapacitású gázüzemű, áramot hővel együtt előállító Csepel 2 erőmű. Az új erőműről korábban azt mondta az Alpiq, hogy a meglévőhöz hasonlóan jól szabályozható lesz, ami javítja a magyar villamosenergia-rendszer rugalmasságát.