close
Csak egymilliárd köbméternyi a lengyel palagáz
Egyéb - Gáz

Csak egymilliárd köbméternyi a lengyel palagáz

Annak ellenére, hogy a lengyel nem hagyományos gázkészletek korábban számított mennyiségének csak egyötödét sikerült igazolni a legutóbbi mérések alapján, Lengyelország nem csügged. Ha gáznagyhatalom nem is lesz, az egymilliárd köbméter még így is évtizedekig elláthatja az országot.

Lengyelország a napokban befejezte nem konvencionális gázkészleteinek felmérését, az eredmény szerint pedig jóval kisebb lesz a kitermelhető mennyiség aránya a korábban reméltnél, nagyjából az egyötöde. Az egymilliárd köbméternyi nem -hagyományos gáz kitermelésével kapcsolatban Lengyelország optimista marad, annak ellenére, hogy a legújabb felmérések lényegesen szerényebb eredményt mutatnak a korábbiaknál, mondta Mikolaj Budzanowski államkincstárnok egy televíziós nyilatkozatában. “Még így, hogy kevesebb is elég arra, hogy kiszolgálja a lengyel piac igényeit jó pár évtizeden át”, tette hozzá Budzanowski, utalva arra, hogy Lengyelország mindenképpen megragadja azokat a lehetőségeket, melyek hozzásegíthetik az orosz gáz importjának csökkentéséhez.

A tanulmány hivatalos közzétételének dátuma március 21-edike, a pontos számokat ekkor ismerheti meg a szakma és a nyilvánosság. A lengyelországi nem-konvencionális gázkészleteket pár évvel korábban az Egyesült Államok Energiaügynöksége mérte fel, akkor 5,3 milliárd köbméternyire tették a készletek nagyságát. A bejelentést általános lelkesedés követte, hiszen az orosz gáztól való függés mellett a magas emissziójú kőszén használatát is kiválthatná Lengyelország egy ilyen lehetőség kiaknázásával. Hosszú távú infrastrukturális fejlesztési programok mellett több mint 100 termelési engedély is született, melyeket elsősorban a Chevron és az ExxonMobil kapott. A várakozások szerint két-három éven belül kezdődik a kereskedelmi termelés, ezért Budzanowski nemrég az állami vállalatokat felkérte arra, hogy a nem konvencionálisok elsődleges szerepet kapjanak a működtetési tervekben.