close
Ukrajna újra közvetlenül venne türkmén gázt
Egyéb - Gáz

Ukrajna újra közvetlenül venne türkmén gázt

Igen fontos lépés lehetne a Türkmenisztán és Ukrajna közti gázvezeték újraindítása mindkét fél számára, azonban az a tény, hogy Oroszországon keresztül fut, megnehezíti a megállapodás megszületését. A közel fél évvel ezelőtt felmerült igényről szóló tárgyalások lassan haladnak, a legutóbbi fejezet sem hozott áttörést.

Türkmenisztán és Ukrajna szívesen felélesztené hosszú távú kapcsolatát annak érdekében, hogy az Oroszországtól való függetlenedés útján egymást segítsék. Gurbanguli Berdimuhammedov türkmén miniszterelnök nemrégiben tett kijevi látogatásán kiderült, ez a geográfiai adottságok miatt nem lesz kifejezetten egyszerű. A Viktor Janukovics ukrán elnökkel aláírt szerződések jórészt kulturális, tudományos, humanitárius, valamint általános gazdasági együttműködésről szólnak, a helyi média sem a gázüggyel kapcsolatos áttörésről, sem részletekről nem számolt be.

A látogatás fő célja a Kijev és Asgabat közötti gázforgalom újraindításáról való tárgyalás volt, de Jurij Bojko ukrán energiaminiszter elmondása szerint az eredményes párbeszédek ellenére a cél még mindig messze van. A szovjet időkben megépült vezetéken 2003-ig küldött Asgabat gázt Ukrajnának, azután pedig 2009-ig főleg az orosz Gazprom érdekeltségébe tartozó közvetítőkön keresztül. Ukrajna új importutakat, Türkmenisztán új vásárlókat keres, ezért a gázkapcsolat újraélesztése mindkét fél számára fontos lenne.

Janukovics egy ízben elmondta, Ukrajna ezer köbméterenként nagyjából 200 dolláros áron vásárolhatna türkmén gázt, ez pedig az orosz gáz árának fele. A gázvezeték azonban orosz kézben van, így az árba még beleszólhat a tranzitdíjak alakításával. Tavaly októberben Mikola Azarov ukrán miniszterelnök elmondta, Moszkva engedélyezné a vezeték használatát a két országnak és a megállapodás megszületését hat hónapra becsülte. Kijev és Moszkva alá is írta a szerződést, Asgabat viszont nem volt elégedett a feltételekkel, ezért további tárgyalásokat kért. A március eleji találkozót megelőzően szeptemberben látogatott Janukovics Asgabatba, a következő megbeszélés időpontját még nem tudni.