close
Sokan érdeklődnek az olcsóbb gáz iránt
Egyéb - Gáz

Sokan érdeklődnek az olcsóbb gáz iránt

Az EMFESZ is nĂśveli a tarifĂĄt, ha emelkednek az ĂĄrak a lakossĂĄgot is kiszolgĂĄlĂł kĂśzĂźzemi gĂĄzpiacon. Az Ăźgyfeleknek Ă­gĂŠrt nyolcszĂĄzalĂŠkos ĂĄrkedvezmĂŠnyt azonban tovĂĄbbra is biztosĂ­tja. Eddig mintegy 80 ezren ĂŠrdeklődtek a cĂŠg ĂĄltal kĂ­nĂĄlt internetes gĂĄzvĂĄsĂĄrlĂĄsi lehetősĂŠg irĂĄnt, s az első szerződĂŠseket mĂĄr ki is kĂźldte a cĂŠg a hĂĄztartĂĄsoknak – Ă­rja a NĂŠpszava.

Abban az esetben, ha ĂĄprilisban emelkedik a fĂśldgĂĄz ĂĄra a lakossĂĄgot is kiszolgĂĄlĂł kĂśzĂźzemi piacon, akkor az EMFESZ is nĂśveli a tarifĂĄit. A cĂŠg ĂĄltal Ă­gĂŠrt nyolcszĂĄzalĂŠkos kedvezmĂŠny azonban tovĂĄbbra is megmarad – tudtuk meg Sesztakov BorisztĂłl, az Első Magyar FĂśldgĂĄz- ĂŠs Energiakereskedelmi ĂŠs SzolgĂĄltatĂł (EMFESZ) Kft. kommunikĂĄciĂłs ĂŠs kĂźlkapcsolati vezetőjĂŠtől.

Április kĂśzepĂŠtől vĂĄrhatĂłan 13,5 szĂĄzalĂŠkkal emelkedhetnek a lakossĂĄgi fĂśldgĂĄzĂĄrak. Ha ez megtĂśrtĂŠnik, egyre tĂśbb ĂźgyfĂŠlnek ĂŠri majd meg elgondolkodni arrĂłl, hogy nem szerződik-e ĂĄt a hĂĄztartĂĄsoknak nyolc szĂĄzalĂŠkkal olcsĂłbb fĂśldgĂĄzt kĂ­nĂĄlĂł tĂĄrsasĂĄghoz. Az ĂŠrdeklődĂŠs mĂĄr most is nagy az Ăşj energiabeszerzĂŠsi lehetősĂŠg irĂĄnt. Eddig mintegy 80 ezren kerestĂŠk fel az EMFESZ honlapjĂĄt, kĂśzĂźlĂźk Ăśtezren regisztrĂĄltattĂĄk magukat mint leendő Ăźgyfelek, megkĂśzelĂ­tőleg kĂŠtezren pedig szerződnek is a tĂĄrsasĂĄggal. Az első megĂĄllapodĂĄstervezeteket a napokban kĂźldte ki Ăşj Ăźgyfeleinek a vĂĄllalat.

A mĂĄr csaknem egy hĂłnapja a lakossĂĄgi piacon is megjelent EMFESZ csak interneten tartja a kapcsolatot a lakossĂĄgi partnereivel. Emiatt a szerződĂŠskĂśtĂŠs feltĂŠtele a felhasznĂĄlĂł megfelelő internetes elĂŠrhetősĂŠgĂŠnek a meglĂŠte. EzenfelĂźl a jelentkezőknek Ăşgynevezett csoportos beszedĂŠsi megbĂ­zĂĄst kell adniuk a bankjuknak, mivel a banki ĂĄtutalĂĄsos fizetĂŠs szintĂŠn kĂśvetelmĂŠny a szerződĂŠs megkĂśtĂŠsĂŠhez. A szĂĄmlĂĄk is interneten ĂŠrkeznek majd az EMFESZ-től. A tĂĄrsasĂĄg egyelőre csak 90 nap vĂĄrakozĂĄsi idő elteltĂŠvel garantĂĄlja az Ăşj vevők kiszolgĂĄlĂĄsĂĄt. Mivel a jelenleg ĂŠrvĂŠnyes jogszabĂĄlyok szerint a terĂźleti szolgĂĄltatĂłknak hĂĄrom hĂłnap ĂĄll a rendelkezĂŠsĂźkre ahhoz, hogy „elengedjĂŠk” az Ăźgyfeleiket.

Sesztakov Borisz elmondta: az EMFESZ mĂĄr tĂĄrgyal a gĂĄzszolgĂĄltatĂł tĂĄrsasĂĄgokkal az ĂźgyintĂŠzĂŠsi idő lerĂśvidĂ­tĂŠsĂŠről, illetve az „átjelentkezĂŠs” menetĂŠnek az egyszerűsĂ­tĂŠsĂŠről.

A fogyasztĂłknĂĄl nem vĂĄltozik semmi amiatt, hogy szolgĂĄltatĂłt vĂĄltanak. Vagyis nem kell Ăşj gĂĄzĂłra, sem Ăşj csővezetĂŠk. Ez amiatt lehetsĂŠges, hogy a vĂĄsĂĄrlĂł ugyanannak a terĂźleti gĂĄzszolgĂĄltatĂłnak ugyanazon Ăşgynevezett elosztĂłi leĂĄnyvĂĄllalatĂĄtĂłl kapja a gĂĄzt, mint korĂĄbban – csak az EMFESZ-nek fizet ĂŠrte. (KĂŠsőbb az EMFESZ elszĂĄmol az elosztĂł vĂĄllalattal, de az mĂĄr nem a csalĂĄdok „gondja”.)

A szolgĂĄltatĂłvĂĄltĂĄs menete egyĂŠbkĂŠnt az, hogy a fogyasztĂł szerződĂŠst kĂśt a vilĂĄghĂĄlĂłn az Ăşj gĂĄzkereskedő cĂŠggel. Ezzel pĂĄrhuzamosan felmondja a meglĂŠvő szerződĂŠsĂŠt a jelenlegi szolgĂĄltatĂłjĂĄnĂĄl. Ugyancsak ezzel egy időben a felhasznĂĄlĂłnak regisztrĂĄlnia kell magĂĄt, mint versenypiaci Ăźgyfelet. Abban az esetben viszont, ha kĂŠsőbb a csalĂĄd elĂŠgedetlen lesz az Ăşj cĂŠg kiszolgĂĄlĂĄsĂĄval, kĂśvetkezmĂŠnyek nĂŠlkĂźl visszatĂŠrhet a rĂŠgi gĂĄzellĂĄtĂł tĂĄrsasĂĄgĂĄhoz, amely – mint Ăşgynevezett egyetemes szolgĂĄltatĂł – kĂśteles lesz visszafogadni.

Â