close
Német javaslat nemzetközi dúsítóüzem építésére
Atom - Egyéb

Német javaslat nemzetközi dúsítóüzem építésére

NĂŠmet javaslat szerint nemzetkĂśzi urĂĄndĂşsĂ­tĂł Ăźzemet kellene lĂŠtesĂ­teni, amellyel biztosĂ­thatĂł volna az atomenergiĂĄt hasznĂĄlĂł orszĂĄgok erőműveinek Ăźzemanyag ellĂĄtĂĄsa – kĂśzĂślte a
Peter Gottwald, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) németországi küldötte.

A BĂŠcsben, a NAÜ kĂśzpontjĂĄban ismertetett terv cĂŠlja a nukleĂĄris Ăźzemanyag ellĂĄtĂĄsĂĄnak biztonsĂĄga, valamint az atomerőmű-ĂźzemeltetĂŠssel kapcsolatos szolgĂĄltatĂĄsok biztosĂ­tĂĄsa ĂŠs a non-proliferĂĄciĂł megerősĂ­tĂŠse (a nukleĂĄris anyagok illetĂŠktelen kezekbe kerĂźlĂŠsĂŠnek minĂŠl eredmĂŠnyesebb meggĂĄtolĂĄsa).

Gottwald elmondta, NĂŠmetorszĂĄg tiszteletben tartja az orszĂĄgok azon jogĂĄt, hogy eldĂśntsĂŠk, milyen energiatermelĂŠsi mĂłdokat alkalmaznak, beleĂŠrtve az atomenergiĂĄt, ĂŠs elismeri az orszĂĄgoknak az atomenergia alkalmazĂĄsĂĄra vonatkozĂł elidegenĂ­thetetlen jogĂĄt. Mindezzel egyĂźtt – tette hozzĂĄ -, mindenkinek az az ĂŠrdeke, hogy minimalizĂĄljĂĄk a proliferĂĄciĂł kockĂĄzatĂĄt, mely az atomenergia vĂĄrhatĂłan egyre szĂŠlesebb kĂśrű alkalmazĂĄsĂĄval adĂłdhat.

NĂŠmetorszĂĄg azt javasolja, ĂŠpĂźljĂśn egy NAÜ ĂĄltal felĂźgyelt dĂşsĂ­tóßzem, mely kereskedelmi alapon műkĂśdik, nemzetkĂśzi tulajdonban van, ĂŠs a befogadĂł orszĂĄg adomĂĄnyakĂŠnt jĂśn lĂŠtre. A lĂŠtesĂ­tmĂŠny jogi helyzete hasonlĂł lenne mĂĄs nemzetkĂśzi szervezetek lĂŠtesĂ­tmĂŠnyeihez, a lĂŠtesĂ­tmĂŠny terĂźletĂŠn belĂźl a NAÜ szuverĂŠn jogaival.

Az Ăźzemet magĂĄncĂŠg ĂźzemeltetnĂŠ, de a NAÜ ellenőrzĂŠse alatt ĂĄllna egy Ăźzemanyag-tartalĂŠk kĂŠszlet, melyet akkor hasznĂĄlnĂĄnak fel, ha egy orszĂĄg ellĂĄtĂĄsa politikai vagy gazdasĂĄgi okokbĂłl akadĂĄlyozva lenne.

A nĂŠmet javaslat szerint az Ăźzemnek olyan orszĂĄgban kellene lennie, ahol mĂŠg nem vĂŠgeznek urĂĄndĂşsĂ­tĂĄst. KĂśvetelmĂŠny lenne, hogy a befogadĂł orszĂĄg rendelkezzen megbĂ­zhatĂł infrastruktĂşrĂĄval, jĂłl elĂŠrhető legyen (pĂŠldĂĄul hajĂłval tengeren), politikailag stabil legyen ĂŠs maximĂĄlisan elkĂśtelezett legyen a non-proliferĂĄciĂłs előĂ­rĂĄsok ĂŠs az atomsorompĂł egyezmĂŠny betartĂĄsĂĄban.

A javaslat szerint szabĂĄlyozĂĄssal el kell ĂŠrni, hogy az Ăźzem ne ĂŠlvezhessen versenyelőnyt anyagi vagy egyĂŠb juttatĂĄsok ĂĄltal.

A NAÜ tovĂĄbbi javaslatokat is vizsgĂĄl, mint pĂŠldĂĄul azt az orosz tervet, miszerint Kelet-SzibĂŠriĂĄban hoznĂĄnak lĂŠtre egy nemzetkĂśzi dĂşsĂ­tóßzemet, vagy az amerikai Nuclear Threat Initiative elnevezĂŠsű kezdemĂŠnyezĂŠst, ami szerint nukleĂĄris Ăźzemanyag bank jĂśnne lĂŠtre egy, a NAÜ ĂĄltal megadott helyszĂ­nen.

Â