close
Jöhet a szénrenenszánsz?
Egyéb - Szén

Jöhet a szénrenenszánsz?

Komoly vita van kialakulĂłban az alternatĂ­v energiaforrĂĄsokat kutatĂł kormĂĄnyzatok kĂśzĂśtt a tekintetben, hogy a szĂŠn, amely egyrĂŠszt a globĂĄlis felmelegedĂŠs egyik fő bűnĂśse, mĂĄsrĂŠszt pedig tĂśbb orszĂĄg gazdasĂĄgĂĄnak egyik alappillĂŠre, mennyire tekinthető alternatĂ­v energiaforrĂĄsnak. A szĂŠnben gazdag orszĂĄgok persze azt ĂĄllĂ­tjĂĄk, hogy a tiszta-szĂŠn technolĂłgia a jelenlegi ismeretek mellett megkerĂźlhetetlen, mĂ­g azok a kormĂĄnyok, amelyeknek orszĂĄgai nem rendelkeznek szĂŠnnel egyre tĂśbb bizonyĂ­tĂŠkot szeretnĂŠnek a technolĂłgia műkĂśdőkĂŠpessĂŠgĂŠről.

„Nincs kĂŠtsĂŠgĂźnk afelől, hogy komoly feszĂźltsĂŠg van e tĂĄrgyban, ahogy afelől sem, hogy egyre nagyobb a nyilvĂĄnos szembenĂĄllĂĄs a szĂŠn hasznĂĄlatĂĄt illetően” – mondta Jim Doyle, Wisconsin kormĂĄnyzĂłja. Az ĂĄllam ugyan nem rendelkezik emlĂ­tĂŠsre mĂŠltĂł szĂŠnvagyonnal, ĂĄm igen komoly felhasznĂĄlĂłnak mondhatĂł. Az EgyesĂźlt Államokban, a szokĂĄsos tĂŠli kormĂĄnyzĂłi ĂśsszejĂśvetelen ugyanis az energetika az egyik legfőbb vitatĂŠma. Mindez nem is meglepő, lĂŠvĂŠn a tĂśrvĂŠnyhozĂĄs nem is olyan rĂŠgen fogadta el az Ăşj megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok felhasznĂĄlĂĄsĂĄt szabĂĄlyozĂł tĂśrvĂŠnyt.

„MĂĄrpedig a szĂŠnfelhasznĂĄlĂĄs kĂśvetkező szintjĂŠnek helyet kell szorĂ­tani az orszĂĄg energiafelhasznĂĄlĂĄsĂĄnak jĂśvőjĂŠben” – mondta Tim Pawlenty, Minnesota kormĂĄnyzĂłja, s egyben a National Governors Association elnĂśke. VĂŠlemĂŠnyĂźk szerint mindez kivitelezhető ĂŠs egyĂĄltalĂĄn nem elkĂŠpzelhetetlen kijelentĂŠs. A szĂŠnfelhasznĂĄlĂĄs Ăşj lĂŠpcsőfokĂĄnak egyik kulcskĂŠrdĂŠse azonban, hogy hogyan is lehetne megkĂśtni, vagy ĂŠppen tĂĄrolni a szĂŠn elĂŠgetĂŠse kĂśzben előĂĄllĂ­tott szĂŠn-dioxidot. TermĂŠszetesen a szĂŠnben gazdag kormĂĄnyzatok szerint tovĂĄbbra is lehetsĂŠges a szĂŠn-technolĂłgia fenntartĂĄsa, Ăşgy, hogy az kĂśzben csak minimĂĄlis behatĂĄssal van a kĂśrnyezetre.

MĂĄsrĂŠszről, amennyiben a tiszta szĂŠn technolĂłgia esetleg felfut, Ăşgy a szenes ĂĄllamok ismĂŠt felvirĂĄgoztathatjĂĄk gazdasĂĄgukat. Mindenesetre ĂŠppen erről prĂłbĂĄlja meggyőzni kĂŠt orszĂĄg legnagyobb energiacĂŠgeinek vezetői a kormĂĄnyzatokat. A kormĂĄnyzatok egy rĂŠsze persze szĂ­vesen belevĂĄgna a tiszta szĂŠn technolĂłgiĂĄjĂĄnak fejlesztĂŠsĂŠbe, igaz a biztonsĂĄg kedvĂŠĂŠrt tĂśbb helyen nekilĂĄttak mĂĄr a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok, mint a szĂŠl ĂŠs a nap fejlesztĂŠsĂŠnek is. Érdekes kĂŠrdĂŠst feszeget az a feltevĂŠs is, hogy ha egyre tĂśbb hibrid gĂŠpjĂĄrmű, amely fejlesztĂŠsek nagy rĂŠsze a jĂśvőben az elektromos meghajtĂĄs felĂŠ halad, akkor lehet hogy nem csĂśkkenteni, hanem nĂśvelni kellene az erőművek szĂĄmĂĄt.

A szĂŠn jelenlegi legnagyobb problĂŠmĂĄja a szĂŠn-dioxid kibocsĂĄtĂĄs, persze fĂŠlreĂŠrtĂŠs ne essĂŠk, minden energiafajtĂĄnak vannak hĂĄtulĂźtői: a szĂŠl megbĂ­zhatatlan, a napenergia mĂŠg mindig tĂşl drĂĄga, az atomenergia fejlesztĂŠs pedig egyrĂŠszt drĂĄga, mĂĄsrĂŠszt szennyezĂŠsi problĂŠmĂĄi adĂłdhatnak a hulladĂŠkok ĂĄltal. TĂŠny persze, hogy ezek kĂśzĂźl globĂĄlisan a legnagyobb problĂŠmĂĄt a szĂŠnalapĂş energia jelentheti, ĂĄm a kormĂĄnyzĂłk szerint megfelelő fejlesztĂŠsekkel minden megoldhatĂł.