close
Lesz gázáremelés, de kérdés a pontos időpontja és mértéke
Egyéb - Gáz

Lesz gázáremelés, de kérdés a pontos időpontja és mértéke

Biztos, hogy lesz ĂĄprilisban lakossĂĄgi fĂśldgĂĄzĂĄremelĂŠs, de pontos időpontja ĂŠs, hogy emelkedĂŠsĂŠnek mĂŠrtĂŠke, mĂŠg nem dőlt el annak ellenĂŠre sem, hogy a Magyar Energia Hivatal (MEH) időben elkĂźldte az erre vonatkozĂł előterjesztĂŠsĂŠt a GazdasĂĄgi ĂŠs KĂśzlekedĂŠsi MinisztĂŠriumnak (GKM). Mint Felsmann BalĂĄzs, a tĂĄrca szakĂĄllamtitkĂĄra a NĂŠpszabadsĂĄg keddi gĂĄzkonferenciĂĄjĂĄn jelezte: teljes mĂŠrtĂŠkben egyetĂŠrtenek a MEH 13 szĂĄzalĂŠkos ĂĄremelĂŠsre vonatkozĂł előterjesztĂŠsĂŠvel, azt vĂĄltozatlan formĂĄban kĂźldtĂŠk tovĂĄbb a kĂśzigazgatĂĄsi egyeztetĂŠsre, de mĂŠg nem szĂźletett meg a vĂŠgső dĂśntĂŠs.

A MEH javaslatĂĄban 13 szĂĄzalĂŠkos ĂĄremelĂŠs szerepel, ĂŠs a jelenleg hatĂĄlyos tĂśrvĂŠny szerint hĂĄrom havonta kell ilyen előterjesztĂŠst kĂŠszĂ­tenie a hivatalnak – jelezte HorvĂĄth J. Ferenc elnĂśk. Eszerint ĂĄprilis elsejĂŠtől kellene vĂŠgrehajtani az ĂĄremelĂŠst, de erről a gazdasĂĄgi miniszter dĂśnt. Az elmĂşlt ĂŠvek hatĂłsĂĄgi ĂĄrszabĂĄlyozĂĄsa, vagyis a visszafogott ĂĄremelĂŠsek miatt jelenleg 35 milliĂĄrd forint a „tartozĂĄs” a nagykereskedő E.On felĂŠ, aminek visszapĂłtlĂĄsĂĄra Ă­gĂŠretet kapott a cĂŠg. Sajnos azzal szĂĄmolni kell, hogy amennyiben akĂĄr csak nĂŠhĂĄny hĂŠttel is, de kĂŠsőbb tĂśrtĂŠnik meg az ĂĄremelĂŠs, akkor a kĂŠslekedĂŠs miatt az előterjesztettnĂŠl valamivel nagyobb mĂŠrtĂŠkű drĂĄgulĂĄsra lehet az ĂŠv hĂĄtra lĂŠvő időszakĂĄban szĂĄmĂ­tani, mert pĂłtolni kell a kieső hetekben kialakulĂł tovĂĄbbi vesztesĂŠget is. A teljes piacnyitĂĄsig le kell dolgozni ezt a „tartozĂĄst”, mert a liberalizĂĄciĂł utĂĄn mĂĄr nem lehet semmilyen keresztfinanszĂ­rozĂĄs a rendszerben.

A MEH elnĂśke szerint egyĂŠbkĂŠnt mielőbb ki kell dolgozni egy olyan tőzsdei modellt, melyen a villamos energia ĂŠs a fĂśldgĂĄz kereskedelmĂŠt is biztosĂ­tani lehet majd, mĂŠg akkor is, ha sokak szerint a magyar energiapiac tĂşlzottan kis mĂŠretű egy energiatőzsde sikeres műkĂśdĂŠsĂŠhez. A konferencia mindem szereplője egyetĂŠrtett azzal, hogy az ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄga miatt minden Ăşj beszerzĂŠsi forrĂĄsra szĂźksĂŠge van EurĂłpĂĄnak, s persze MagyarorszĂĄgnak is, hiszen az uniĂł jelenlegi ĂŠvi 460 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres fĂśldgĂĄz importja 2020-ra 600 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre nĂśvekszik. Éppen ezĂŠrt legyen szĂł Északi ĂĄramlatrĂłl, DĂŠli ĂĄramlatrĂłl, vagy Nabucco vezetĂŠkről, megfĂŠrnek egymĂĄs mellett, valamint ugyancsak beszĂŠlni kell a cseppfolyĂłs LNG gĂĄzrĂłl is, mint lehetsĂŠges alternatĂ­v megoldĂĄsrĂłl. Klaus Hammer, a nagykereskedő E.On FĂśldgĂĄz Trade igazgatĂłsĂĄgĂĄnak elnĂśke kĂźlĂśn felhĂ­vta a figyelmet a szabĂĄlyozĂĄs fontossĂĄgĂĄra, hiszen ĂŠppen ezekben a napokban kezdődĂśtt meg az Ăşj gĂĄztĂśrvĂŠny tervezetĂŠnek parlamenti vitĂĄja.  Mint mondta: hosszĂş tĂĄvon olyan dĂśntĂŠseket kell hozni, amely az orszĂĄg versenykĂŠpessĂŠgĂŠt is segĂ­ti, valamint arra is figyelni kell, hogy az ilyen befektetĂŠseknĂŠl 30 ĂŠves időhorizontban kell gondolkozni. Azt is lĂĄtni kell, hogy a fĂśldgĂĄz kereslete vilĂĄgszerte egyre nő, mikĂśzben egyre messzebbről ĂŠs kĂśltsĂŠgesebben lehet ideszĂĄllĂ­tani, ezĂŠrt tudomĂĄsul kell venni, hogy a jĂśvőben elkerĂźlhetetlen a drĂĄgulĂĄsa.

RendkĂ­vĂźl kiszolgĂĄltatott helyzetben vagyunk, mert nemcsak a fĂśldgĂĄz rĂŠszarĂĄnya rendkĂ­vĂźl magas a primer energiahordozĂłk kĂśzĂśtt – tĂśbb mint 50 szĂĄzalĂŠk – de a teljes felhasznĂĄlĂĄsunk 80 szĂĄzalĂŠka import ĂŠs alapvetően egy szĂĄllĂ­tĂłtĂłl fĂźgg – jelezte Zsuga JĂĄnos, a MOL FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł vezĂŠrigazgatĂłja. Az energiafogyasztĂłk kĂŠpviselői, Ă­gy PorpĂĄczy Dezső, a Magyar EnergiafogyasztĂłk SzĂśvetsĂŠge alelnĂśke ĂŠs SzaniszlĂł MihĂĄly, az Ipari EnergiafogyasztĂłk FĂłruma elnĂśke szerint rendkĂ­vĂźl hĂĄtrĂĄnyos, hogy a villamos energia piacon az egyetemes szolgĂĄltatĂłi kĂśrből kikerĂźlt fogyasztĂłknĂĄl hihetetlenĂźl nagy 20-30, de akĂĄr 50 szĂĄzalĂŠkos drĂĄgulĂĄs is bekĂśvetkezett, ami azt jelenti, hogy a fogyasztĂłk tudatĂĄban a liberalizĂĄciĂł egyenlő az ĂĄremelĂŠssel. Ezt meg kell előzni a gĂĄzpiac megnyitĂĄsĂĄnĂĄl, mert a fĂśldgĂĄz esetĂŠben sokkal nagyobb az esĂŠly egy valĂłs versenypiac kialakulĂĄsĂĄra, hiszen szemben az ĂĄrampiaccal, itt van kĂ­nĂĄlat, van elegendő gĂĄz.