close
Vitanap vita nélkül
Áram - Egyéb - Prognózis

Vitanap vita nélkül

 

Az energiapiaci liberalizĂĄciĂł hazai tapasztalatairĂłl, a villamosenergia-piac januĂĄr elsejei megnyitĂĄsa utĂĄni helyzetről rendeztek vitanapot a Fidesz ĂŠs a KDNP eurĂłpai parlamenti kĂŠpviselői pĂŠnteken, Budapesten. (lĂĄsd az EnergiainfĂł szombati kiadĂĄsĂĄt). A fĂłrumon ott volt JĂĄrosi MĂĄrton, az Energiapolitika 2000 TĂĄrsulat vezetője is, aki bĂĄr kĂŠszĂźlt hozzĂĄszĂłlĂĄsra, vĂŠgĂźl nem kapott szĂłt.

– A fĂłrum alatt tĂśbbszĂśr csĂłvĂĄlta a fejĂŠt, nagyon nem ĂŠrtett egyet a felszĂłlalĂłkkal?

 

– NehĂŠz volt fegyelmezetten vĂŠgigĂźlni/hallgatni az előadĂĄsokat. Milyen vitanap az, amelyiken nem lehet vitatkozni, de mĂŠg kĂŠrdĂŠseket sem lehet feltenni. Az EU-parlamenti kĂŠpviselők itt szembesĂźlhetnĂŠnek a magyar szakĂŠrtők vĂŠlemĂŠnyĂŠvel ĂŠs nem csak az ĂĄltaluk megvĂĄlogatott előadĂłkĂŠval. Nem tudom miĂŠrt hĂ­vjĂĄk akkor meg a hazai szakĂŠrtőket?

– Ha szĂłt kap, mit mondott volna?

– A villanypiac liberalizĂĄlĂĄsa szĂźksĂŠgszerűen vezet az ĂĄrak emelkedĂŠsĂŠhez, nem technikai jellegű modellhibĂĄk okozzĂĄk, amint ezt tĂśbben előadtĂĄk. Nemcsak nĂĄlunk, egĂŠsz EurĂłpĂĄban ez tĂśrtĂŠnt. Az energialiberalizĂĄciĂł EurĂłpĂĄban sem hozta meg a beharangozott eredmĂŠnyeket. Nem csĂśkkentette az ĂĄrakat, nem nĂśvelte a versenykĂŠpessĂŠget, csĂśkkentette viszont az ĂźzembiztonsĂĄgot, mivel felemĂŠsztette a kapacitĂĄstartalĂŠkokat ĂŠs nem ĂśsztĂśnzĂśtt befektetĂŠsekre. A nagy eurĂłpai villanytĂĄrsasĂĄgok – akik felosztottĂĄk egymĂĄs kĂśzĂśtt a piacokat – az uniĂłs direktĂ­vĂĄkat trĂłjai falĂłkĂŠnt hasznĂĄlva olcsĂłn megszereztĂŠk az Ăşjonnan csatlakozĂłk villanypiacait.

– Parragh LĂĄszlĂł, a Magyar Kereskedelmi ĂŠs Iparkamara elnĂśke hiĂĄnyolta az energiapolitikĂĄt, egyetĂŠrt ezzel?

– ValĂłban se energiastratĂŠgia, se erőműĂŠpĂ­tĂŠs, csak szĂźksĂŠgtelenĂźl magas ĂĄrak. Érthetetlen, hogy a kialakult helyzetĂŠrt miĂŠrt a nemzeti tĂĄrsasĂĄgot prĂłbĂĄljĂĄk szorongatni a piacliberalizĂĄciĂł szĂłszĂłlĂłi, tudomĂĄst sem vĂŠve azokrĂłl a tĂŠnyadatokrĂłl, amelyek a villanypiac jĂśvedelemviszonyait mutattĂĄk be a privatizĂĄciĂł Ăłta. A valĂłsĂĄg ismeretĂŠnek hiĂĄnyĂĄt mutatja, ha valaki azt ĂĄllĂ­tja, hogy nincs a magyar erőműrendszerben kapacitĂĄshiĂĄny. Hiszen az 1993-ban kidolgozott megĂşjĂ­tĂł erőmű ĂŠpĂ­tĂŠsi tervet a privatizĂĄciĂł megsemmisĂ­tette. Sajnos az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄg is megsĂ­nyli, ha sĂźrgősen nem szĂźletnek erőmű ĂŠpĂ­tĂŠsi dĂśntĂŠsek.

 

Â