close
Első körben kihagyják a Molt
Egyéb - Gáz

Első körben kihagyják a Molt

Egy 100 szĂĄzalĂŠkban ĂĄllami tulajdonĂş tĂĄrsasĂĄg lesz a DĂŠli ĂĄramlat magyar szakaszĂĄt Ăźzemeltető orosz-magyar vegyes vĂĄllalat magyar tagja – jelentette be tegnap Dmitrij Medvegyev orosz első miniszterelnĂśk-helyettessel, a Gazprom elnĂśkĂŠvel folytatott tĂĄrgyalĂĄsait kĂśvetően GyurcsĂĄny Ferenc miniszterelnĂśk, aki a tĂĄrsasĂĄgot nem nevezte meg – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Dmitrij Medvegyev ellenben hozzĂĄfűzte, az orosz ĂĄllamot a konzorciumban a Gazprom kĂŠpviseli. (A gĂĄztĂĄrsasĂĄg tĂśbbsĂŠgben az orosz ĂĄllam tulajdonĂĄban ĂĄll.) Ez a vĂĄltozat eddig sosem merĂźlt fel: mind ez idĂĄig egyĂŠrtelműnek szĂĄmĂ­tott, hogy a magyar felet a Mol kĂŠpviseli majd. Olyanynyira, hogy a terv vizsgĂĄlatĂĄra a Mol ĂŠs a Gazprom 2006-ban kĂśzĂśs vĂĄllalatot is lĂŠtrehozott. Ugyanakkor – mint tegnap lapunknak az ĂźgyhĂśz kĂśzel ĂĄllĂł forrĂĄsok kifejtettĂŠk – a mostani vĂĄltozat is magĂĄtĂłl ĂŠrtetődő: az orosz ĂŠs a magyar kormĂĄny egyarĂĄnt egy sajĂĄt befolyĂĄsa alatt ĂĄllĂł tĂĄrsasĂĄgot jelĂślt ki az egyĂźttműkĂśdĂŠsre. Ugyanakkor a tĂśrtĂŠnet egĂŠszen mĂĄshogy is alakulhatott volna, ha a Gazprom ĂŠs a Mol mĂĄig meg tudott volna egyezni a rĂŠszletekben. A kĂŠt tĂĄrsasĂĄg kĂśzĂśtt ugyanakkor a legutolsĂł pillanatig vitĂĄk dĂşltak. Ezt a – nem nyilatkozĂł – MolnĂĄl akĂĄr azzal is indokolhattĂĄk, hogy magĂĄncĂŠg lĂŠvĂŠn minden Ăźzletnek ki kell elĂŠgĂ­tenie a megtĂŠrĂźlĂŠsi vĂĄrakozĂĄsokat, amit egyelőre nem tudtak elĂŠrni. A kiszivĂĄrgott hĂ­rek szerint az orosz fĂŠl pĂŠldĂĄul vĂĄltig tĂśbbsĂŠgi rĂŠszesedĂŠst kĂŠrt magĂĄnak a kĂśzĂśs cĂŠgből (ez vĂŠgĂźl is nem teljesĂźlt, de a partner sem a Mol lett), de kĂźlĂśn vezetĂŠk megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt is szerette volna elĂŠrni az orszĂĄgon keresztĂźli szĂĄllĂ­tĂĄsokra. BeszĂŠdes volt a miniszterelnĂśknek az a kijelentĂŠse is, miszerint a vezetĂŠkhez MagyarorszĂĄgon egymilliĂĄrd kĂśbmĂŠteres gĂĄztĂĄrozĂłt szeretnĂŠnek kapcsolni. Eddig ugyanis tĂ­zszer tĂśbbről, 10 milliĂĄrdos tĂĄrolĂłkapacitĂĄsrĂłl volt szĂł, amit a Mol ajĂĄnlott volna fel a fejlesztĂŠs szĂĄmĂĄra. Mivel ezek a kĂŠrdĂŠsek egyelőre homĂĄlyosak, minden valĂłszĂ­nűsĂŠg szerint elmondhatĂł, hogy a Mol a maga rĂŠszĂŠről a lĂĄtszat ellenĂŠre mĂŠgsem lett a tervből “kigolyĂłzva”. A jĂśvőben ugyanis ez a felerĂŠszben magyar ĂĄllami tulajdonĂş Ăźzemeltető akĂĄr gĂĄzvezetĂŠkeket, akĂĄr tĂĄrozĂłkat is bĂŠrelhet majd a MoltĂłl. Ebben pedig mĂĄr kĂśnnyebben ĂŠrvĂŠnyesĂźlhetnek a Mol megtĂŠrĂźlĂŠsi kĂśvetelmĂŠnyei. GyurcsĂĄny Ferenc előadĂĄsĂĄban a terv vĂĄrhatĂł kĂśltsĂŠge 10-14 milliĂĄrd dollĂĄr, ami egy Ăşjabb 50 szĂĄzalĂŠkos drĂĄgulĂĄs a korĂĄbban elhangzott becslĂŠsekhez kĂŠpest: lehet, hogy a friss becslĂŠs mĂĄr ezeket a vĂĄrhatĂł tĂśbbletkĂśltsĂŠgeket is tartalmazza. Úgy tudjuk egyĂŠbkĂŠnt, a magyar kormĂĄnytĂłl a Gazprom kĂŠrt jĂśvőbeni jogszabĂĄlyvĂĄltozĂĄsok elleni biztosĂ­tĂŠkokat is, amit a magyar fĂŠl ilyen formĂĄban nem adott meg.

Lapunknak kormĂĄnyzati forrĂĄsok rĂŠszben megerősĂ­tettĂŠk a Magyar Nemzet informĂĄciĂłjĂĄt, miszerint ha ĂĄprilis elsejĂŠn nem is, ĂĄprilis 15-ĂŠn 13,5 szĂĄzalĂŠkkal emelkedhet a gĂĄz ĂĄra. Amint arrĂłl lapunk szombati szĂĄmĂĄban beszĂĄmoltunk a szabĂĄlyok előĂ­rta időpontban, ĂĄprilis elsejĂŠn elmarad a gĂĄzĂĄremelĂŠs, holott szakmai alapon indokolt lenne egy 13 szĂĄzalĂŠkos drĂĄgĂ­tĂĄs. CikkĂźnkben jeleztĂźk: a kĂŠsőbbiekben lĂŠnyegĂŠben bĂĄrmikor bekĂśvetkezhet ez a lĂŠpĂŠs. ForrĂĄsaink tegnap kiemeltĂŠk, hogy az ĂĄprilis 15-i gĂĄzĂĄremelĂŠs egyelőre csupĂĄn egy terv, amit a kormĂĄnynak meg kell tĂĄrgyalnia; ugyanakkor a kabinet “nem zĂĄrkĂłzik el” egy ilyen lĂŠpĂŠs elől. ÁbrahĂĄm Gergely, az ĂĄrmeghatĂĄrozĂĄsĂŠrt felelős GazdasĂĄgi ĂŠs KĂśzlekedĂŠsi MinisztĂŠrium (GKM) szĂłvivője tegnap csupĂĄn az ĂĄprilis 1-i emelĂŠs elmaradĂĄsĂĄt erősĂ­tette meg, illetve azt, hogy az ĂĄrelőkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠrt felelős Magyar Energia Hivatal 13 szĂĄzalĂŠkot javasolt. Azt egyik forrĂĄsunk sem cĂĄfolta, hogy a 15 napos csĂşszĂĄs kapcsolatban ĂĄll a mĂĄrcius 9-i nĂŠpszavazĂĄssal illetve a mĂĄrcius 15-i ĂźnnepsĂŠgekkel. A gĂĄzĂĄrat ugyanis egy hĂłnappal annak hatĂĄlybalĂŠptetĂŠse előtt kell kihirdetni, amelynek időpontja ĂĄprilis elseje esetĂŠn kĂŠt politikailag ĂŠrzĂŠkeny esemĂŠny, a nĂŠpszavazĂĄs ĂŠs mĂĄrcius 15-e utĂĄnra esne. MĂĄs ok a 15 napos csĂşszĂĄsra eddig nem merĂźlt fel. SzakĂŠrtők szerint a 13,5 szĂĄzalĂŠkos ĂĄremelĂŠs arĂĄnyban ĂĄll a nemzetkĂśzi folyamatokkal, a Gazprom szĂĄllĂ­totta gĂĄz ĂĄrĂĄnak emelkedĂŠsĂŠvel.

Â