close
Megállapodás a Déli Áramlat hazai szakaszáról
Egyéb - Gáz

Megállapodás a Déli Áramlat hazai szakaszáról

Tegnap a vårakozåsok szerint megyegyezett a magyar Ês az orosz fÊl arról, hogy Magyarorszågot åtszeli majd a DÊli Áramlat tranzit gåzvezetÊk Ês tåroló is Êpßl hozzå, åm a papírra csak csßtÜrtÜkÜn, Moszkvåban kerßl pecsÊt.

 Új magyar ĂĄllami gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄgot kell lĂŠtrehozni ahhoz, hogy teljesĂźlhessen a tegnapi orosz-magyar megĂĄllapodĂĄsban foglaltak egyik feltĂŠtele. (Elvben e cĂŠlra ĂĄllamosĂ­tjĂĄk is a Mol FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt-t.) A DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk magyarorszĂĄgi szakaszĂĄt ĂŠs a hozzĂĄ tartozĂł gĂĄztĂĄrolĂłt ugyanis egy 50-50 szĂĄzalĂŠkos magyar-orosz ĂĄllami tĂĄrsasĂĄg fogja tulajdonolni. Orosz rĂŠszről az ĂĄllamot a Gazprom fogja kĂŠpviselni. E cĂŠg elnĂśke, Dmitrij Medvegyev ĂŠs vezĂŠrigazgatĂłja, Alekszej Miller tĂĄrgyalt tegnap GyurcsĂĄny Ferenc miniszterelnĂśkkel ĂŠs Veres PĂŠter pĂŠnzĂźgyminiszterrel. (Medvegyev nem csak amiatt tĂĄrgyalhatott az orosz ĂĄllam nevĂŠben is, hogy az elnĂśki poszt jelĂśltje, hanem, mert pillanatnyilag is miniszterelnĂśk-helyettes.) Magyar rĂŠszről azonban egyelőre nincs olyan tĂĄrsasĂĄg, amely megfelel a megĂĄllapodĂĄsban leĂ­rtnak, hacsak nem hoztak lĂŠtre egyet az elmĂşlt napokban, Ă­gy azt meg kell alapĂ­tani.
Nem tudni, vĂŠgĂźl mekkora lesz a vezetĂŠk ĂŠs a tĂĄrolĂł kapacitĂĄsa. Feltehető azonban, hogy a cső ĂŠvi 10 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz tovĂĄbbĂ­tĂĄsĂĄra lesz kĂŠpes. KorĂĄbban 10-15 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres hazai kereskedelmi gĂĄztĂĄrolĂł kapacitĂĄs lĂŠtrehozĂĄsĂĄrĂłl volt szĂł, most a Bloomberg GyurcsĂĄny Ferencet idĂŠzve csak egymilliĂĄrdrĂłl Ă­r. Ez vagy elĂ­rĂĄs, vagy az eredeti tervek markĂĄns megvĂĄltoztatĂĄsa. UtĂłbbi mellett szĂłl, hogy mĂĄs lĂŠnyegi vĂĄltozĂĄs is tĂśrtĂŠnt az egy ĂŠvvel korĂĄbbi helyzethez kĂŠpest. A Mol Nyrt. kimaradt a projektből, holott annak előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠn mĂŠg a Gazprommal e cĂŠlra lĂŠtrehozott kĂśzĂśs cĂŠge, a Sepco Kft. dolgozott.
A tegnapi megĂĄllapodĂĄs előtt SzerbiĂĄban Medvegyev kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄst Ă­rt alĂĄ arrĂłl, hogy ott halad (ĂŠs onnan jĂśn MagyarorszĂĄgra) a DĂŠli Áramlat eurĂłpai szakasza. KapacitĂĄsa 10 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter lesz a helyi Vesti cĂ­mű lap szerint. ÉpĂźl ott egy 10 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres kereskedelmi gĂĄztĂĄrolĂł is. A Gazpromnak tĂśbbsĂŠgi hĂĄnyada van nĂŠhĂĄny hete a beruhĂĄzĂĄsĂŠrt szerb rĂŠszről felelős ĂĄllami olaj ĂŠs gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄgban. Ha igaz, hogy ott 10 milliĂĄrdos tĂĄrolĂłkapacitĂĄs lĂŠtesĂźl, ez megmagyarĂĄzza, hogy MagyarorszĂĄgon miĂŠrt csak 1 milliĂĄrd. Az Ăźgylethez kĂśzel ĂĄllĂł forrĂĄsbĂłl azonban felhĂ­vtĂĄk az EnergiaInfĂł figyelmĂŠt: SzerbiĂĄban mĂĄs a beruhĂĄzĂĄst előkĂŠszĂ­tő lĂŠpĂŠsek sorrendje. Ott előbb szĂźletett meg a megĂĄllapodĂĄs vĂĄllalati szinten, csak most Ă­rtĂĄk alĂĄ a kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄst ĂŠs mĂŠg előtte vannak a rĂŠszleteket kidolgozĂĄsĂĄnak, amivel viszont a projekt magyarorszĂĄgi szakasza van előbbre.
Ismert, hogy szerbiai gĂĄzipari tĂŠrnyerĂŠsĂŠĂŠrt a Gazprom mĂśgĂśtti orosz ĂĄllam politikai tĂĄmogatĂĄst Ă­gĂŠrt a balkĂĄni ĂĄllamnak a koszovĂłi elszakadĂĄsi tĂśrekvĂŠsek ellen, illetve most, a tartomĂĄny leszakadĂĄsa utĂĄn is KoszovĂł ellen emeli fel a hangjĂĄt.