close
A Déli Áramlatról fortyog az ország
Egyéb - Gáz

A Déli Áramlatról fortyog az ország

Ma kell bepĂłtolni az orosz-magyar kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄs megkĂśtĂŠse előtt elfelejtett egyeztetĂŠseket. ÖsszedugjĂĄk a fejĂźket a kĂźlĂźgyi, a gazdasĂĄgi ĂŠs az uniĂłs kabinet tagjai, de mĂŠg a honatyĂĄk is. 

ÚtravalĂłt kĂŠszĂ­tenek a ma reggeli Ăśsszevont kabinetĂźlĂŠsen a DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk beruhĂĄzĂĄsrĂłl szĂłlĂł magyar-orosz kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄs holnapi alĂĄĂ­rĂĄsĂĄhoz. A Fidesz kezdemĂŠnyezĂŠsĂŠre rendkĂ­vĂźli parlamenti ĂźlĂŠs is lesz a kĂŠrdĂŠsben. MikĂśzben a megĂĄllapodĂĄst kedden megkĂśtĂśtt GyurcsĂĄny Ferenc a MagyarorszĂĄgot majd ĂĄtszelő csővezetĂŠk ĂŠs a vele lĂŠtesĂźlő kereskedelmi gĂĄztĂĄrolĂłk előnyeit emeli ki – hangsĂşlyozva az orosztĂłl fĂźggetlen Nabucco ĂŠs mĂĄs projektek szĂźksĂŠgessĂŠgĂŠt is, az ellenzĂŠk kĂĄrosnak tartja az orosz beruhĂĄzĂĄs melletti szoros elkĂśtelezettsĂŠget. MĂŠg a koalĂ­ciĂłs partner SZDSZ is ĂłvatossĂĄgra inti a holnapi szerződĂŠs alĂĄĂ­rĂłit. Igaz, a miniszterelnĂśk blogjĂĄban felsorolja azokat az eurĂłpai orszĂĄgokat, amelyek szintĂŠn szoros orosz gĂĄzipari kapcsolatokat ĂĄpolnak amellett, hogy egyĂŠb forrĂĄsokra is igĂŠnyt tartanak.
Az Ăźgy tegnap terĂ­tĂŠkre kerĂźlt BrĂźsszelben is. KĂĄkosy Csaba gazdasĂĄgi ĂŠs kĂśzlekedĂŠsi miniszter tĂĄjĂŠkoztatta Andris Piebalgs uniĂłs energia biztost a DĂŠli Áramlat projekt magyarorszĂĄgi előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠről, egyĂşttal biztosĂ­totta tĂĄrgyalĂłpartnerĂŠt, hogy MagyarorszĂĄg tovĂĄbbra is elkĂśtelezett a Nabucco mellett. Piebalgs nem emelt kifogĂĄst, megĂŠrtette ĂŠs elfogadta a magyar ĂĄllĂĄspontot.     Â