close
Sebezhetőbbek az atomerőművek
Atom - Blog - Egyéb - Interjúk

Sebezhetőbbek az atomerőművek

A következő ötven év során a vizek magasabb hőmérséklete gyakoribb áramkimaradásokhoz vezethet, hasonlóan egy 2011 nyarán leállított amerikai atomerőmű esetéhez. Európai és amerikai kutatók tanulmánya szerint 2011 nyarán a Browns Ferry atomerőművet többször is le kellett állítani, mert a Tennessee folyó vizének hőmérséklete túl magas volt, így nem lehetett hűtésre használni.

A tanulmány szerzői szerint 2031-től 2060-ig az Egyesült Államokban 4-16 százalékkal, Európában 6-19 százalékkal fog csökkenni a villamosenergia-termelés kapacitása a hűtővíz hiánya miatt. A teljesítmény extrém csökkenésének (azaz a teljes vagy közel teljes leállásnak) valószínűsége közel háromszorosára emelkedhet.

„A tanulmány azt sugallja, hogy a hűtési módszereket újra kell értékelnünk”, mondta a tanulmány társszerzője, Dennis Lettenmaier, a Washington Egyetem professzora.

A tanulmány szerint az Egyesült Államokban a villamos energia 90%-át olyan erőművekben termelik, melyek atomenergiát vagy fosszilis üzemanyagok használnak a víz elforralására, és a gőzzel turbinát hajtanak meg. Ezek az erőművek felelősek az ország frissvíz-felhasználásának 40%-áért. Európában ilyen erőművekben termelik a villamos energia háromnegyedét, és a frissvíz felhasználás feléért felelősek.

A felhasznált víz jelentős része újrahasznosítható, ugyanakkor az erőművek üzemeltetéséhez megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű vízre van szükség a turbinák túlmelegedésének megakadályozásához, szerepel az anyagban. A rendelkezésre álló víz mennyiségének csökkenése és a víz magasabb hőmérséklete – melyet a klímaváltozás miatti melegebb levegő eredményez – magasabb villamosenergia-árakhoz és alacsonyabb megbízhatósághoz vezet.

Ugyan a fentiek a hűtőtornyos erőműveket is érintik, az idősebb, frissvizes hűtésű erőművek – köztük számos atomerőmű – sebezhetőbbek. Ezek az erőművek a folyók vagy tavak vizét használják a hőelvonásra, majd a vizet visszajuttatják ugyanoda.

Pavel Kabat, az alkalmazott rendszerelemzéssel foglalkozó nemzetközi intézet (International Institute for Applied Systems Analysis) igazgatója szerint a problémára megoldást jelenthet a frissvízhűtéstől való függés csökkentése és az erőművek tengerpartok közelébe telepítése. „Figyelembe véve az erőművek várható üzemidejét, valamint azt, hogy nem lehetséges áthelyezni őket egy alternatív vízforrás közelébe, ez nem lehet azonnali megoldás, de szem előtt kell tartani az infrastruktúra megtervezése során” – tette hozzá.

A tanulmány részletei itt érhetők el:

www.washington.edu/news/articles/nuclear-and-coal-fired-electrical-plants-vulnerable-to-climate-change