close
Irán szenved a nemzetközi szankcióktól
Blog - Egyéb - Gáz - Olaj

Irán szenved a nemzetközi szankcióktól

Az Irán ellen bevezetett nemzetközi gazdasági szankciók komolyan éreztetik hatásukat, az ország vagy enged a nyugati követelményeknek, vagy nagyot vág a költségvetésén. Számos nagyvállalat szünetelteti az Iránból származó olaj importját a nemzetközi szankciók hatására, ráadásul az ország valutájának a dollárral szembeni radikális leértékelődése és az olajárak esése is hozzájárult ahhoz, hogy a perzsa állam nehéz pénzügyi helyzetbe került.

Iránnak az elmúlt időszakban nagyjából negyedével, napi 600 ezer hordóval kellett csökkentenie olajtermelését, ezzel megdöntve 20 éves negatív rekordját, de az Európai Unió újabb, június elsején bevezetendő embargója újabb csapásként éri majd az országot. Teherán legutóbbi becslése szerint csak idén már 10 milliárd dollárral kevesebb az olajból származó bevétele, mint a korábbi években. Az elmúlt hetekben az olajár 16 hónapos negatív rekordot mutatott, a hordónkénti ára 100 dollár alá esett.

“Ez gazdasági hadviselés. A szankciók nagymértékben és kumulatívan hatnak: Irán kirekesztődik a nemzetközi pénzügyi rendszerből”, nyilatkozta a minap Mehdi Varzi, Irán nemzeti olajvállalatának egy korábbi tisztviselője. Neki úgy tűnik, országa nagyobb hajlandóságot mutat a tárgyalásra, mint egy évvel ezelőtt, a nyugatnak pedig élnie kellene e helyzet előnyeivel és érdemi engedményeket tennie. Megfigyelők szerint Irán békülése jeléül felajánlaná a közeljövőben az International Atomic Energy Agencyvel való együttműködést. Más, nevük elhallgatását kérő olajipari tisztviselők szerint az ország szorult helyzetéből előnyt is képes lenne kovácsolni, megmutatván, más utakat is talál olajexportjához.

Irán abban reménykedett, hogy Kína és India energiaéhsége segít rajta, de piaci elemzők szerint a két ország nem segített helyrebillenteni az egyensúlyt, ám a helyzetet nehéz tisztán látni a kommunikáció hiánya miatt. Április eleje óta Irán kikapcsolva hagyja olajtankerei nyomkövetőit. Ipari információk alapján arra lehet következtetni, hogy a távol-keleti térség 20 százalékkal, eddig 357 ezer hordóval kevesebbet vásárolt a perzsa államtól, ami nagyjából 36 millió dolláros napi bevételkiesést jelent.

A jelenleg egy brit energiaügynökséget vezető Varzi szerint Iránban komoly költségvetési megszorítások következhetnek, hiszen a szankciók a közeljövőben egyre szorosabban tartják majd a közel-keleti országot.