close
LNG-terminál létesülhet Cipruson
Egyéb - Gáz

LNG-terminál létesülhet Cipruson

Ciprus LNG-terminállal egészítette ki gázvezeték-terveit, a mélytengeri termelés is hamarosan indulhat. A szigetország jelentős szerepet tölthet be a Mediterráneum gázellátásában. Ezzel párhuzamosan Ciprus szeretne új lendületet adni a Görögországgal és Izraellel folytatott tárgyalásoknak. A három ország villamosenergia-hálózatát szeretné összekötni, 2016-ra tervezik a kiépítés befejezését.

Ciprus mélytengeri gázprojektjeinek kiegészítéseként gázcseppfolyósító üzemet (LNG) is építene, hangzott el a szigetország idei gázkonferenciáján. Neoklész Szilikiotisz energiaminiszter elmondta, már több nagy energiavállalat és befektetési partner jelezte ilyen irányú szándékát. A következő hetekben a ciprusi nemzeti szénhidrogén-vállalat egy korábban, a Massachusetts Institute of Technology-val (MIT) kötött megállapodás keretében gáztermelésének lehetséges módjait fogja vizsgálni. A miniszter szerint már elég pontos képük alakult ki a gáz mennyiségével kapcsolatban. Ciprus a termelés megkezdésével a Kelet-Mediterrán térség gázelosztójává és -ellátójává válhat, hidat alkotva a szomszédos államok közötti együttműködéssel, véli Szilikiotisz.

Első lépésként a ciprusi energiahatóságok egy vízalatti gázvezeték építéséről döntöttek, amely a szigetre és az LNG-terminálhoz szállítja a gázt. A jelenleg főleg olajat használó Ciprus ezek segítségével lecserélheti energiatermelésének nagy részét gázalapúra, ehhez azonban további, az erőműveket és a háztartásokat ellátó kisebb vezetékek és hálózatok is szükségesek lesznek.

A gáztermelési engedélyek tenderének második körével elégedett az energiaminiszter, a Noble Energy-vel pedig a gáz nemzetközi piacra juttatásáról tárgyal. A görög állami gázvállalat, a DEPA nemrég jelezte, júliusban tárgyalna Ciprussal egy lehetséges gázellátási szerződésről. A DEPA továbbra is támogatná a vízalatti gázvezeték megépítését, amely az ITGI-vel kapcsolatos terveihez járulhatna hozzá, de az LNG-terminál miatt az egész beruházás költségesebb lesz. Ciprus viszont korábban már jelezte, hogy a finanszírozást negyrészt a Noble Energy biztosítaná.

Szilikiotisz jelenleg Izraelben tárgyal, ennek sikeres kimenetele is fontos lehet az LNG-projekthez a ciprusi és görög média szerint.