close
A Gazprom fizetne Bulgária helyett
Egyéb - Gáz

A Gazprom fizetne Bulgária helyett

A Gazprom kifizetné a Déli Áramlat földgázvezeték bulgáriai szakaszának építését – összegezte több orosz gazdasági hírportál értesülését a gazeta.ru internetes hír- és elemző oldal. Deljan Dobrev bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter a héten bejelentette: nem biztos, hogy Bulgária alá tudja írni november 15-ig a szerződést a Déli Áramlat megépítéséről. Azzal indokolta, hogy Oroszország új követelményeket állított fel a finanszírozási modellel kapcsolatban, mielőtt még beleegyezett volna abba, hogy kedvezményt adjon a földgázra.

A visszamenőlegesen 2012. április 1-jétől érvényes 11,1 százalékos kedvezményről május közepén egyezett meg a bolgár gazdasági miniszter a Gazprommal. 

A Déli Áramlat földgázvezeték-projekthez közel állónak nevezett forrás szerint Bulgáriának nincs pénze a területén átvezető szakasz megépítésére. Eredetileg arról volt szó, hogy a résztvevők a költségek 30 százalékát készpénzben fizetik, 70 százalékot pedig bankhitelből fedeznek.
A Gazprom a jövőbeni tranzitdíj fejében vállalná magára a bolgár költségrészt – írja az orosz hírportál.

A gazeta.ru emlékeztet arra, hogy korábban, amikor felmerült, hogy Bulgária kiléphet a Déli Áramlatból, az orosz állami földgázcég azt fontolgatta, hogy Románián keresztül viszi a földgázvezetéket. Erre Bulgária tavaly az európai uniós tagállamok közül elsőként jelentette be, hogy nemzeti jelentőségű státust ad a Déli Áramlat beruházásnak. Ennek révén az Európai Bizottság kivételt tehet a Déli Áramlattal, azaz nem vonatkozna a projektre a “harmadik energiacsomag” szabályozása. Ez azt rögzíti, hogy a gázszállító cégek nem rendelkezhetnek az energiahordozó továbbítására alkalmas infrastruktúrával, és így a Gazpromot kizárná.

A Prime orosz gazdasági hírügynökség a Moszkovszkije Novosztyi című napilap értesülésére hivatkozva ugyanakkor hétfőn azt közölte, hogy a Gazprom a horvát vezetéssel tárgyal, mert a gázvezeték magyarországi szakaszának építése veszélyben van.

Emlékeztet arra, hogy ugyan rég létrehozták a gázvezeték építésére a vegyesvállalatot, és a magyar kormány már fél évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy a Magyar Villamos Művek a South Stream részvényei 50 százalékát átvegye a Magyar Fejlesztési Banktól, továbbá áprilisban Alekszej Miller, a Gazprom vezetője Orbán Viktor magyar kormányfővel tárgyalt, de ezek után még mindig nem fejeződött be a részvények átadása, és nincs előrelépés a gázvezeték műszaki-gazdasági tervének elkészítésében.