close
Szerepcsere a Shtokman AG-ben?
Egyéb - Gáz

Szerepcsere a Shtokman AG-ben?

A Gazprom a médiában üzente meg, bár jó eséllyel nem bomlik fel a Shtokman-csoport, a Total vagy a Statoil helyett más vállalat is beléphet a konzorciumba.

A Stokman-projekt partnerei idővel lecserélődhetnek, jegyezte meg a napokban a Gazprom igazgatósági tanácsának elnökhelyettese, Alekszander Medvegyev a Dow Jonesnak adott interjúban. A Shtokman Development AG-ben az orosz gázvállalat 51 százaléka mellett a francia Total 25, a norvég Statoil 24 százalékos részesedéssel bír, maradásukra azonban “jó esélyt” lát a Gazprom vezetője. Christophe de Margerie, a Total vezérigazgatója viszont a nyilatkozatra reagálva elmondta, a holding összetételének változtatásáról a vállalatához nem érkezett értesítés és nem is merült fel a megbeszéléseik során hasonló ötlet. Mindenesetre, folytatta a felidegesített vezérigazgató, ilyen témát nem a médiában kellene felvetni.

“Őszintén szólva ez nem egészen tiszta; sem Medvegyev, sem Miller nem tett nekem erről említést. Jó lenne közvetlenül egymással beszélni és nem a médián keresztül.” De Margerie nyilatkozatában megjegyezte, vannak tippjei arra nézve, mely vállalatok lehetnének a beugrók, de konkrét neveket nem említett. A médiában hallható szakértői spekulációk szerint a vállalatok egyike az angol-holland Shell lehet, de erről biztos információk nem állnak rendelkezésre.

A norvég Statoil szintén jelezte a közelmúltban, hogy nem szándékozik kilépni a konzorciumból. A vállalat ugyanis intenzíven dolgozik a projekt fejlesztésén, költségeinek csökkentésén és a pénzügyi szerkezet összeállításán, mondta Eldar Saetre, a Statoil vezérigazgatója.

A barents-tengeri mező 3,9 ezer milliárd köbméter gázt rejt és 1988-as felfedezése óta egy beruházói csoport már meghátrált. A Shtokman Development AG 2016-tól szeretné elkezdeni a termelést, segítve az Északi Áramlat ellátását, egy évvel később pedig nagyobb volumenben termelne exportra. A beruházás azonban még el sem kezdődött, ugyanis a kedvezőtlen oroszországi pénzügyi szabályrendszer és a nemzetközi piacot felborító észak-amerikai nemhagyományos gáz miatt a projekt megtérülése sem lenne biztos. A csoport ezért folyamatosan halogatja a végső gazdasági döntés meghozatalát, abbéli reményében hogy a körülmények kedvezőbbé válnak.