close
Irán nukleáris létesítményei ellenőrzéséről tárgyal a NAÜ-vel
Atom - Egyéb

Irán nukleáris létesítményei ellenőrzéséről tárgyal a NAÜ-vel

Iráni nukleáris létesítmények ellenőrzésének feltételeiről kezdtek egyeztetéseket egymással pénteken Bécsben az iszlám köztársaság és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) képviselői.

A NAÜ különösen a Teheránhoz közeli parcsini katonai létesítményben szeretne ellenőrzést folytatni, valamint szakértőkkel beszélni és információkhoz hozzájutni. Az ENSZ-ügynökség korábbi jelentése szerint arra lehet következtetni, hogy Parcsinban nukleáris robbanófejek gyártását célzó kísérletek zajlanak, Irán azonban elutasítja a feltételezést.
Irán még korábban világossá tette, hogy előzetes megállapodás nélkül nem enged be nemzetközi ellenőröket a létesítménybe, azzal érvelve, hogy az egy katonai bázis, amelyre nem vonatkoznak a NAÜ egyezményei.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megpróbálja rávenni Iránt, hogy minél előbb írja alá a dokumentumot, amelynek tartalmáról korábban lényegében megállapodásra jutottak. Amano Jukija, a szervezet főigazgatója hétfőn Bécsben ismét leszögezte: amíg nem kerül sor ellenőrzésre Parcsinban, nem tudják megerősíteni, hogy az iráni nukleáris program teljes egészében békés jellegű.

Amano hétfőn nem bocsátkozott találgatásokba arról, hogy mennyi esélyt lát a pénteki találkozó sikerére. Robert Woods amerikai követ azonban kedden azt mondta, bár reméli, hogy létrejön a megállapodás, “nem biztos, hogy Irán készen áll az aláírásra”. Nyugati diplomaták attól tartanak, hogy Irán időhúzásra játszik. Amano megerősítette, hogy Parcsinban többek között épületek lebontását, talaj eltávolítását és víz felhasználását figyelték meg. “Szeretnénk bejutni Parcsinba, hogy megismerjük ennek a tevékenységnek a célját” – mondta. Elemzők szerint lehetséges, hogy Irán be nem jelentett nukleáris tevékenység nyomait akarja eltüntetni.

A dokumentum tartalmáról május 21-én Teheránban jutott elvi megegyezésre Irán és a NAÜ. A NAÜ főigazgatójának szavai szerint tárgyalópartnere, Szaid Dzsalili akkor kijelentette, bár vannak még nyitott kérdések, nem látja akadályát az aláírásnak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja, valamint Németország tíz nap múlva Moszkvában ül újra tárgyalóasztalhoz, a téma az iráni nukleáris program lesz.