close
Most már tényleg csökkenhetnek az üzemanyagárak
Egyéb - Olaj

Most már tényleg csökkenhetnek az üzemanyagárak

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin és a gázolaj esetében is kb. 5 forint árcsökkentést indokolnak 11-én, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 426 forint, a gázolajé pedig 428 forint lehet június 13-án, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest tovább csökkent, átlagosan 3,5%-kal. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára hasonló mértékben, szintén csökkent, heti átlagban 3,3%-kal. A forint a dollárral szemben visszaerősödött a két héttel ezelőtti szintjére, átlagosan 1,4%-kal.  A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 4,8%-os, míg a gázolaj esetében 4,7%-os csökkenést mutatnak – áll a GKI Energiakutató kft. eheti elemzésében.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin és a gázolaj esetében is kb. 5 forint árcsökkentést indokolnak 11-én, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 426 forint, a gázolajé pedig 428 forint lehet június 13-án, szerdán. Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin kb. 12, a gázolaj 18%-kal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 9%-kal kevesebb benzint és kb. 14%-kal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.