close
Putyin Irán mellett áll az atomenergia békés használatában
Atom - Egyéb

Putyin Irán mellett áll az atomenergia békés használatában

Oroszország támogatja Irán békés célú atomenergia-használatát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Pekingben, amikor a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) csúcskonferenciáját követően kétoldalú megbeszélést folytatott Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel.

“Mindig is támogattuk az iráni emberek jogát a modern technológiához, beleértve a nukleáris energia békés célú felhasználását. De szeretném hangsúlyozni, hogy békés használatról beszélünk” – hangoztatta Putyin. “Oroszország tisztában van Teherán álláspontjával, vagyis hogy Irán nem készül nukleáris fegyverek előállítására” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy “ez a mi feltételezésünk”.

Az IRNA iráni hírügynökség Ahmadinezsádot idézve arról számolt be, hogy a Teherán és Moszkva közötti építő együttműködés békét és biztonságot jelent a térség számára. Mint az elnök elmondta, Irán és Oroszország “egyazon oldalon áll”, és a két ország kapcsolatainak fejlődése “fényes jövő” előtt áll.
Korábban az orosz államfő tanácsadója, Jurij Usakov a RIA-Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, a találkozó lehetőséget fog nyújtani az orosz elnöknek arra, hogy kipuhatolja, hogyan értelmezi Teherán a mára kialakult helyzetet.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban bejelentette, hogy az iráni nukleáris kérdéssel kapcsolatban Moszkva újabb találkozót kíván összehívni a “hatok”, vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja és Németország, valamint Irán részvételével. Az Egyesült Államok ezután közölte, szigorít az Irán elleni szankciókon, ha a moszkvai tárgyalásokon nem lesz előrehaladás.

A Putyin társaságában lévő Lavrov szerdán azt hangoztatta, hogy az Irán elleni további szankciók a várttal ellentétes hatást érnének el. Emlékezetett arra, hogy az ENSZ BT és még néhány állam már szankciókat léptetett életbe Teherán ellen, s azok – mint fogalmazott – aláássák az atomprogram körüli vitában közvetítők lépéseit. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő szerdán Ahmadinezsáddal találkozva aláhúzta: Kína ellenzi, hogy bármely közel-keleti állam atomfegyverek megszerzésére törekedjen. Egyúttal megerősítette: országa továbbra is kitart amellett, hogy az iráni nukleáris kérdést diplomáciai csatornákon keresztül, pártatlanul kell kezelni.

A SESZ záródokumentumában a tagállamok hat vezetője az iráni kérdéssel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy országaik számára nem elfogadható az iráni probléma erővel való megoldása, mivel annak beláthatatlan következményei lennének a régió és az egész világ stabilitására és biztonságára nézve.