close
Épülhet a Románia-Moldova gázvezeték
Egyéb - Gáz

Épülhet a Románia-Moldova gázvezeték

A Románia és Moldova gázhálózatát összekötő Iasi-Ungheni vezeték 2014 végére elkészülhet, az ötlet elsődleges fontosságú beruházássá nőtt a napokban.

A román kormány jóváhagyta az Iasi-Ungheni gázvezeték tervét, amely Romániát Moldovával köti majd össze. A két ország politikai együttműködésének stratégiai fontosságú pontja a projekt, hangsúlyozta Victor Ponta román miniszterelnök a döntés bejelentésekor. Az ötlet már régebben felmerült, de bizonyos okok miatt nem került sor a technikai és gazdasági részletek kidolgozására. Ezekről, és a vezetéknek a romániai gázhálózatra való kapcsolásáról sikerült most megegyezni, ismertette a döntés hátterét Ponta.

A gázvezeték terve azon kevés projekt közé tartozik, amely elnyerte Victor Ponta és Traian Basescu román elnök nyílt támogatását, mivel jelentősége kiemelkedő, ezért a kivitelezése is prioritást élvez, jegyzi meg a Natural Gas Europe online napilap. “Az Iasi-Ungheni vezetéknek, amely Románia és Moldova gázhálózatát köti majd össze, 2014 második feléig el kell készülnie”, mondta Basescu még május elején. Mint kiemelte, a projektet a román pártok egyöntetűen támogatják.

A vezetéken évente 1,5 milliárd köbméter gáz közlekedhet majd, a beruházás 20 millió eurós költségének egy részét az Európai Unió finanszírozná – ennek mértéke még nem dőlt el. Romániának nem csak szomszédjával való kapcsolatán erősítene a vezeték megépülése, de gázbeszállítójának, az orosz Gazpromnak is új utat biztosítana Ukrajna elkerülésével. Egy másik lehetséges útvonal a Szeged-Arad vezeték lehetne, amelyen jelenleg csak elenyésző mennyiségű gázt kap Románia.

A kormány reméli egyúttal, hogy a Gazprommal való éves gázármegállapodások menetét is könnyítené az új lehetőség. Az ország belföldön termelt gázánál majdnem háromszor drágábban importál Oroszországból, amire az elégtelen infrastruktúra miatt szorul rá. Moldova hasonló cipőben jár, Vlad Filat miniszterelnök a közelmúltban kijelentette, az országnak mindenképpen szükséges gáz- és villamosenergia-ellátóinak diverzifikálása.