close
Rövidesen elkészülnek a VET még hiányzó rendeletei
Áram - Blog - Egyéb

Rövidesen elkészülnek a VET még hiányzó rendeletei

Minden hiĂĄnyzĂł rendelet időben, legkĂŠsőbb december kĂśzepĂŠre elkĂŠszĂźl az Ăşj villamos energia tĂśrvĂŠny (VET) ĂŠletbelĂŠpĂŠsĂŠhez ĂŠs a piac teljes megnyitĂĄsĂĄhoz – prĂłbĂĄlta a piaci szereplőket megnyugtatni Felsmann BalĂĄzs, a gazdasĂĄgi tĂĄrca szakĂĄllamtitkĂĄra az EnKon konferenciĂĄn. Szerinte az energiaellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄt segĂ­ti a Nabucco projekt megvalĂłsĂ­tĂĄsa, amely irĂĄnt egyre nagyobb az ĂŠrdeklődĂŠs a kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai orszĂĄgokban.

A rendszerhasznĂĄlati dĂ­jakrĂłl ĂŠs az egyetemes szolgĂĄltatĂĄs ĂĄrkĂŠpzĂŠsĂŠről szĂłlĂł rendeletek az 51. hĂŠten fognak megjelenni a kĂśzlĂśnyben, a kĂśtelező ĂĄtvĂŠtelről, vagyis a zĂśld mĂŠrlegkĂśrről szĂłlĂł rendelet pedig az 52. heti kĂśzlĂśnyben lesz kihirdetve – jelezte Felsmann BalĂĄzs.

Ehhez kapcsolĂłdva mondta azt is, hogy ez utĂłbbi rendelet azĂŠrt kĂŠsik ennyit, mert a szabĂĄlyozĂĄs olyan erőműveket is ĂŠrint, amelyek hosszĂş tĂĄvĂş ĂĄramvĂĄsĂĄrlĂĄsi szerződĂŠssel is rendelkeznek, ez pedig bonyolĂ­tja a helyzetet. Az ĂĄllamtitkĂĄr jelezte azt is, hogy a kormĂĄny megtĂĄrgyalta ĂŠs elfogadta a GazdasĂĄgi ĂŠs KĂśzlekedĂŠsi MinisztĂŠrium 2020-ig tartĂł energiapolitikai stratĂŠgiĂĄjĂĄt ĂŠs a gĂĄztĂśrvĂŠny tervezetĂŠt. Ezek vĂĄrhatĂłan jĂśvő februĂĄrban kerĂźlhetnek a parlament elĂŠ. Ezzel egyĂźtt a megĂşjulĂł stratĂŠgiĂĄt pedig első olvasatban tĂĄrgyalta meg a kabinet. Mindezek mellett nagyon lĂŠnyeges, hogy december kĂśzepĂŠn kerĂźl a kormĂĄny elĂŠ az energiahatĂŠkonysĂĄgi cselekvĂŠsi terv, aminek jelenleg is zajlik mĂŠg a kĂśzigazgatĂĄsi egyeztetĂŠse.

Az ĂĄllamtitkĂĄr a piaci viszonyokrĂłl szĂłlva jelezte azt is, hogy az MVM az aukciĂłra bocsĂĄtott villamos energia mellett elkĂźlĂśnĂ­tette az egyetemes szolgĂĄltatĂĄshoz szĂźksĂŠges mintegy 9 terawattĂłra energiĂĄt, amellyel egy olcsĂłbb szerződĂŠses ĂĄron tudja biztosĂ­tani a lakossĂĄg ĂŠs a kisfogyasztĂłk ellĂĄtĂĄsĂĄt. A hatĂŠkonysĂĄgnĂśvelĂŠsről ĂŠs energiatakarĂŠkossĂĄgrĂłl szĂłlva, pedig azt szorgalmazta, hogy a rĂŠgi ĂŠs rossz hatĂĄsfokĂş erőműveket modernebbekre kellene lecserĂŠlni.

A magyarorszĂĄgi energiaellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄnak egyik lĂŠnyeges kĂŠrdĂŠse a Nabucco projekt megvalĂłsulĂĄsa, amely termĂŠszetesen tĂśbb uniĂłs orszĂĄgot is ĂŠrint, ezĂŠrt a tĂŠma szĂłba kerĂźlt hĂŠtfőn BrĂźsszelben, az uniĂłs tagĂĄllamok szakminisztereinek ĂźlĂŠsĂŠn is. A projekt felgyorsĂ­tĂĄsĂĄt jelzi, hogy mĂĄr munkĂĄba ĂĄllt az uniĂł biztosa is, aki az előkĂŠszĂźletek koordinĂĄlĂĄsĂĄt vĂŠgzi. KĂłka JĂĄnos legutĂłbbi kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai lĂĄtogatĂĄsĂĄn szerzett tapasztalatok is azt bizonyĂ­tjĂĄk, hogy az ĂŠrintett orszĂĄgok is egyre inkĂĄbb valĂłs alternatĂ­vĂĄt lĂĄtnak a projektben, sőt OroszorszĂĄg sem egy ellene irĂĄnyulĂł lĂŠpĂŠsnek tekinti az Ăşj vezetĂŠk megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt. Ezt tĂĄmasztja alĂĄ egyĂŠbkĂŠnt az is, hogy amennyiben megvalĂłsul a Nabucco vezetĂŠk, akkor is 2020-ig csak az uniĂłs gĂĄzigĂŠny-nĂśvekedĂŠs kevesebb, mint felĂŠt tudja majd biztosĂ­tani. Egy olyan 4,5-5 milliĂĄrd eurĂłs beruhĂĄzĂĄsrĂłl van szĂł, amely irĂĄnt mĂĄr ĂŠrezhető a befektetők ĂŠrdeklődĂŠse is.

Mindezek mellett uniĂłs szinten is az egyik legfontosabb energiapolitikai kihĂ­vĂĄs az ĂźveghĂĄzhatĂĄs elleni kĂźzdelem. Az EU egyĂŠbkĂŠnt a teljes kibocsĂĄtĂĄs 14 szĂĄzalĂŠkĂĄt adja, tehĂĄt ez a kĂźzdelem messze tĂşlmutat az eurĂłpai orszĂĄgok lehetősĂŠgein, valĂłs globĂĄlis kihĂ­vĂĄst jelent. Éppen ezĂŠrt a CO2 kibocsĂĄtĂĄs csĂśkkentĂŠse mellett legalĂĄbb ennyire fontos a megĂşjulĂł energiatermelĂŠs megsokszorozĂłdĂĄsa ĂŠs a hatĂŠkonysĂĄgnĂśvelĂŠs, energiatakarĂŠkossĂĄg is. Felsmann BalĂĄzs ismertette az EurĂłpai BizottsĂĄg elkĂŠpzelĂŠseit is az energiapiacok tovĂĄbbi liberalizĂĄlĂĄsĂĄnak lehetősĂŠgeiről. Eszerint igazi versenykĂŠpessĂŠg akkor lesz, ha sikerĂźl ĂĄttĂśrni a nemzeti hatĂĄrokat, mert nincs alternatĂ­vĂĄja a kĂśzĂśssĂŠgen belĂźli nemzeti piacok lebontĂĄsĂĄnak.  Első lĂŠpĂŠsben az adott rĂŠgiĂłk egyĂźttműkĂśdĂŠsĂŠt kell erősĂ­teni, a kĂśzĂśs rendszerszabĂĄlyozĂĄs irĂĄnyĂĄba tĂśrtĂŠnő lĂŠpĂŠssel, bĂĄr az tĂŠny, hogy az ĂŠrintett multinacionĂĄlis ĂŠs nemzeti vĂĄllalatok nem szĂ­vesen mozdulnak el ebbe az irĂĄnyba.