close
Beperelte az OMV a Molt
Egyéb - Olaj

Beperelte az OMV a Molt

EzĂşttal a bĂ­rĂłsĂĄgon keresztĂźl prĂłbĂĄlja ĂŠrdekeit ĂŠrvĂŠnyesĂ­teni az OMV: az osztrĂĄk cĂŠgcsoport ugyanis beperelte a Molt. A szomszĂŠdok szerint ugyanis a magyar tĂĄrsasĂĄg alapszabĂĄlyĂĄnak hĂĄrom eleme a magyar jogszabĂĄlyokba ĂźtkĂśzik. Az OMV kĂśzlemĂŠnyĂŠben Ăşgy nyilatkozik, hogy azĂŠrt most indĂ­tottĂĄk akciĂłjukat, mert a per megindĂ­tĂĄsĂĄra vonatkozĂł joguk az ĂŠv vĂŠgĂŠvel elĂŠvĂźlt volna.
A kifogĂĄsolt pontok pedig a kĂśvetkezők:
– a Magyar Állam ĂĄltal tulajdonolt B rĂŠszvĂŠny (“aranyrĂŠszvĂŠny”) fenntartĂĄsa kapcsĂĄn, amely aranyrĂŠszvĂŠny vĂŠtĂłjogot biztosĂ­t a Magyar Államnak a Mol alapszabĂĄlyĂĄban szereplő 10 szĂĄzalĂŠkos szavazati korlĂĄt eltĂśrlĂŠse vonatkozĂĄsĂĄban;

– a 10 szĂĄzalĂŠkos szavazati korlĂĄt diszkriminatĂ­v jellege kapcsĂĄn, tekintettel arra, hogy az nem alkalmazandĂł a Magyar Államra;

– azon alapszabĂĄlyi korlĂĄtozĂĄs kapcsĂĄn, amely szerint egyszerre csak korlĂĄtozott szĂĄmĂş igazgatĂłsĂĄgi tag hĂ­vhatĂł vissza.

A bejelentĂŠst kĂśvetően a Budapesti ÉrtĂŠktőzsdĂŠn a Mol ĂĄrfolyama 2,4 szĂĄzalĂŠkkal emelkedett, Ă­gy a rĂŠszvĂŠnyekre, ha kisebb mĂŠrtĂŠkben is, mint a korĂĄbbi OMV-s bejelentĂŠs idejĂŠn pozitĂ­van hathat a mostani akciĂł.

A kĂśzlemĂŠny szerint az OMV tovĂĄbbra is keresi a pĂĄrbeszĂŠd lehetősĂŠgĂŠt a Mol igazgatĂłsĂĄgĂĄval, ĂŠs cĂŠlja tovĂĄbbra is az, hogy a fentiekben felvetett kĂŠrdĂŠseket a Mol igazgatĂłsĂĄgĂĄval kĂśzvetlenĂźl tĂĄrgyalja meg. Amennyiben ezek tĂśrekvĂŠsei sikertelenek maradnak, Ăşgy az OMV kĂŠsz a magyar tĂĄrsasĂĄgi tĂśrvĂŠnyben biztosĂ­tott jogĂĄt gyakorolva rendkĂ­vĂźli kĂśzgyűlĂŠs ĂśsszehĂ­vĂĄsĂĄt kezdemĂŠnyezni a Mol igazgatĂłsĂĄgĂĄnĂĄl.

A kĂśzlemĂŠny szerint egy ilyen rendkĂ­vĂźli kĂśzgyűlĂŠs lehetősĂŠget teremtene arra, hogy a tĂĄrsasĂĄg valamennyi rĂŠszvĂŠnyese kinyilvĂĄnĂ­tsa vĂŠlemĂŠnyĂŠt a fenti vĂĄllalatirĂĄnyĂ­tĂĄsi kĂśvetelmĂŠnyek Mol igazgatĂłsĂĄga ĂĄltali betartĂĄsĂĄrĂłl, illetve biztosĂ­thatnĂĄ azt, hogy a Mol igazgatĂłsĂĄga a rĂŠszvĂŠnyesek tĂśbbsĂŠgĂŠnek akaratĂĄhoz igazĂ­tsa tevĂŠkenysĂŠgĂŠt.

Az OMV mĂŠg szeptember 25-ĂŠn, kĂśzlemĂŠnyben jelentette be, hogy ajĂĄnlatot tudna tenni a Mol rĂŠszvĂŠnyeseinek 32000 forintos rĂŠszvĂŠnyenkĂŠnti vĂŠtelĂĄron. Ez a vĂŠtelĂĄr 43,6 szĂĄzalĂŠkos felĂĄrat jelent a Mol rĂŠszvĂŠnyek 2007. mĂĄjus 21-i 22290 forintos – azaz a felvĂĄsĂĄrlĂĄsi hĂ­rektől nem ĂŠrintett – ĂĄrĂĄhoz kĂŠpest, illetve 29,1 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszvĂŠnyfelĂĄrat jelent a tegnapi zĂĄróårhoz kĂŠpest.