close
Hosszú idő után csökken a benzin ára
Egyéb - Olaj

Hosszú idő után csökken a benzin ára

SzerdĂĄtĂłl hĂĄrom forinttal csĂśkken a benzinĂĄra: kis időre megnyugodni lĂĄtszik az egy hĂłnapja tartĂł olajĂĄrőrĂźlet – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.
SzerdĂĄtĂłl hĂĄrom forinttal olcsĂłbb lesz a benzin. Ennek megfelelően az Ăźzemanyag ĂĄtlagtarifĂĄja 290 forint kĂśrĂźl alakul majd, helytől fĂźggően plusz-mĂ­nusz 15 forintos eltĂŠrĂŠssel. Az “egekben” jĂĄrĂł gĂĄzolajĂĄr – annak ellenĂŠre, hogy a termĂŠk nemzetkĂśzi kurzusa a mĂşlt hĂŠten csĂśkkent – ezĂşttal nem mĂŠrsĂŠklődik, Ă­gy megmarad a 297 forintos ĂĄtlagszinten. Elemzők szerint a benzin ĂĄrvĂĄltozĂĄsa lekĂśveti a nemzetkĂśzi folyamatokat. A gĂĄzolajĂĄr szerintĂźk azĂŠrt nem csĂśkken, mert a nagykereskedelmet vĂŠgző Mol az elmĂşlt hetekben ennek ĂĄrĂĄt alacsonyabb mĂŠrtĂŠkben emelte a nemzetkĂśzi piacok diktĂĄlta ĂźtemnĂŠl. Az Ă­gy keletkező hiĂĄnyokat tehĂĄt most viszonylag magasan tartott gĂĄzolajĂĄrral kell ledolgoznia. Ehhez mĂŠg hozzĂĄjĂĄrul a tĂŠrsĂŠgi gĂĄzolajhiĂĄny is: elemzők szerint ennek kĂśvetkeztĂŠben lassan hozzĂĄ kell szoknunk a benzinnĂŠl magasabb dĂ­zelĂĄrhoz. A szerdĂĄtĂłl vĂĄrhatĂł ĂĄrcsĂśkkentĂŠs az egy hĂłnapja tartĂł ĂĄremelkedĂŠst tĂśrte meg. Ez idő alatt a benzin tarifĂĄja 14, a gĂĄzolajĂŠ pedig 26 forinttal emelkedett. A holtankoljak.hu ĂĄrkĂśrkĂŠpe alapjĂĄn ma belfĂśldĂśn 95-Ăśs benzint 277-304, gĂĄzolajat pedig 280-309 forint kĂśzĂśtti ĂĄron vehetĂźnk.

A termĂŠkek piacĂĄra is kihatĂł nemzetkĂśzi olajĂĄrőrĂźlet a jelek szerint mĂŠsĂŠklődik: a fekete arany hordĂłnkĂŠnti ĂĄra a mĂşlt heti 96 dollĂĄr kĂśrĂźli tĂśrtĂŠnelmi rekordokat kĂśvetően tegnapra a 86 dollĂĄros szint kĂśrnyĂŠkĂŠn nyugodott meg, a nap vĂŠgĂŠn hajszĂĄlnyi emelkedĂŠssel. Az elemzők az OPEC szerdai ĂźlĂŠsĂŠtől kĂ­nĂĄlatbővĂ­tĂŠst vĂĄrnak. Az olajĂĄr emelkedĂŠse termĂŠszetesen egyre inkĂĄbb javĂ­tja a szĂŠnhidrogĂŠn-alapĂş Ăźzemanyag helyettesĂ­tő termĂŠkeinek, a bioĂźzemanyagoknak a jĂśvedelmezősĂŠgĂŠt. Ám szakĂŠrtők szerint mĂŠg 100 dollĂĄr kĂśrnyĂŠkĂŠn is csak a legjobb jĂśvedelmezősĂŠgű amerikai kukoricaĂźltetvĂŠnyek, illetve a brazĂ­liai cukornĂĄd kezd hasznot termelni. EurĂłpĂĄban, illetve kifejezetten nĂĄlunk – kedvező termĂŠszeti adottsĂĄgaink ellenĂŠre – az ĂĄgazat egyelőre rossz passzban van, a hozammutatĂłk nem tĂşl kedvezőek, a termelők ĂĄllami tĂĄmogatĂĄsĂŠrt kilincselnek, de mĂŠg a hagyomĂĄnyos bioĂźzemanyag-termelĂŠs tĂŠnyleges kĂśrnyezetkĂ­mĂŠlő voltĂĄrĂłl is dĂşl a vita.

A Mol ĂŠs az OMV egyĂźttműkĂśdĂŠsĂŠnek a feldolgozĂĄsban csak akkor lenne ĂŠrtelme, ha az osztrĂĄk cĂŠg eladnĂĄ a schwechati finomĂ­tĂłt – nyilatkozta az osztrĂĄk Industrie magazinnak HorvĂĄth Ferenc,
a Mol termĂŠk-előĂĄllĂ­tĂĄsi ĂŠs kereskedelmi vezĂŠrigazgatĂł-helyettese. A Mol szerint a nyilatkozat nem
a kĂŠt cĂŠg egĂŠszĂŠnek ĂśsszeolvadĂĄsĂĄra vonatkozott, HorvĂĄth csak
a termĂŠk-előĂĄllĂ­tĂĄsi ĂŠs -kereskedelmi ĂźzletĂĄgak egyĂźttműkĂśdĂŠsi lehetősĂŠgĂŠt vetette fel. A Mol vĂŠlemĂŠnye a kĂŠt cĂŠg OMV ĂĄltal szorgalmazott ĂśsszeolvadĂĄsĂĄrĂłl nem vĂĄltozott. Az ajĂĄnlatot tovĂĄbbra is visszautasĂ­tja.