close
Kevesebb olaj az OPEC-től
Egyéb - Olaj

Kevesebb olaj az OPEC-től

Novemberben elmaradt az OPEC ĂśssztermelĂŠse a kvĂłtĂĄtĂłl, ami szokatlan. A kartelltagok ĂĄltalĂĄban tĂşllĂŠpik az Ăśnmaguk ĂĄltal vĂĄllalt termelĂŠsi plafont. A mostani kiesĂŠs főkĂŠnt a karbantartĂĄsi munkĂĄlatoknak volt “kĂśszĂśnhető”.

KissĂŠ a megĂĄllapodott ĂśsszkvĂłta alĂĄ esett az OPEC novemberi termelĂŠse, persze nem azĂŠrt, mert ilyen erĂľs lett volna a kvĂłtafegyelem. KarbantartĂĄsok miatt kellett visszafogni a munkĂĄt az EgyesĂźlt Arab EmĂ­rsĂŠgben, Ă­gy az orszĂĄg nem tudta az egyĂŠbkĂŠnt erre a hĂłnapra Ă­gĂŠrt termelĂŠsnĂśvelĂŠst teljesĂ­teni, mutat rĂĄ az Upstream Online. Az ĂśsszkvĂłta egyĂŠbkĂŠnt csak az OPEC tĂ­z tagjĂĄt kĂśti, viszont Irak, Angola ĂŠs Ecuador szabadon annyit termel, amennyit akar. Ismert, hogy a nagy szabadsĂĄguk mĂśgĂśtt az ĂĄll, hogy kĂźlĂśnbĂśzĂľ, de jĂłrĂŠszt politikai okokbĂłl valĂłjĂĄban nem kĂŠpesek az elhatĂĄrozott szinten sem termelni. A tĂśbbiek egyĂźtt ĂĄtlagosan napi 26,99 milliĂł hordĂł olajat hoztak fel, napi 10 ezer hordĂłval tĂśbbet az oktĂłberinĂŠl. Az adat a Reuters gyĂťjtĂŠsĂŠbĂľl szĂĄrmazik.


A csoport tagjai holnap talĂĄlkoznak Abu Dabiban. VĂĄrakozĂĄsok nem tesznek javaslatot egyĂźttes kĂ­nĂĄlatuk nĂśvelĂŠsĂŠre, mert az elmĂşlt napokban jelentĂľsen eltĂĄvolodott az olajĂĄr a mĂşlt hĂłnapban szinte vĂŠgig ostromolt 100 dollĂĄrtĂłl. Az elemzĂľk arra szĂĄmĂ­tanak, hogy decemberben visszaĂĄll a kartell szokĂĄsos szintĂť termelĂŠse mĂŠg akkor is, ha az emĂ­rsĂŠgben nem zĂĄrul le a karbantartĂĄs.


Az OPEC adja a vilĂĄgon felhasznĂĄlt olaj tĂśbb mint harmadĂĄt. Szeptemberben Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy tĂ­z, kvĂłta kĂśtelezett tagja november 1-jĂŠtĂľl egyĂźtt napi 500 ezer hordĂłval nĂśveli kĂ­nĂĄlatĂĄt, vagyis Ăśsszesen napi 27,25 milliĂł hordĂł olajat exportĂĄlnak. Ehelyett az emĂ­rsĂŠg termelĂŠse napi 2,57 milliĂł hordĂłrĂłl napi 2,15 milliĂłra esett, vagyis hiĂĄba nĂśvelte termelĂŠsĂŠt a tĂśbbi OPEC-tag, azok hatĂĄsĂĄt az emĂ­rsĂŠgek termelĂŠs csĂśkkentĂŠse lĂŠnyegĂŠben elmosta.