close
Januártól 7,4 százalékos gázáremelés a cseheknél
Egyéb - Gáz

Januártól 7,4 százalékos gázáremelés a cseheknél

JanuĂĄr elsejĂŠtől 7,4 szĂĄzalĂŠkkal emeli a lakossĂĄgi fĂśldgĂĄz ĂĄrĂĄt a legnagyobb csehorszĂĄgi fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł, a nĂŠmet kĂŠzben lĂŠvő RWE Transgas – jelentette be a cseh fĂśldgĂĄzpiac 80 szĂĄzalĂŠkĂĄt ellenőrző energetikai csoport hĂŠtfőn PrĂĄgĂĄban kiadott kĂśzlemĂŠnyĂŠben.

A kisvĂĄllalkozĂłknak a fĂśldgĂĄz ĂĄra januĂĄrban 8,7 szĂĄzalĂŠkkal emelkedik, mĂ­g a kĂśzepes ipari fogyasztĂłknak 7,4 szĂĄzalĂŠkkal. Az idĂŠn ĂĄprilis elsejĂŠtől teljesen felszabadĂ­tott cseh fĂśldgĂĄzpiacon a legnagyobb ipari fogyasztĂłk ĂĄltalĂĄban kĂźlĂśn-kĂźlĂśn kĂśtnek megĂĄllapodĂĄst a gĂĄzszolgĂĄltatĂłval. A fĂśldgĂĄzĂĄrak rĂŠgiĂłnkĂŠnt is eltĂŠrőek.

Az RWE Trasgas bejelentĂŠsĂŠre reagĂĄlva a HospodĂĄrskĂŠ noviny cĂ­mű politikai ĂŠs gazdasĂĄgi napilap honlapja megjegyezte, hogy az Ăşj gĂĄzĂĄrak mĂŠrsĂŠkelten alacsonyabbak a korĂĄbban vĂĄrtaknĂĄl. Energiaipari szakemberek korĂĄbban Ăşgy nyilatkoztak, hogy ĂĄtlagban 10-11 szĂĄzalĂŠkos ĂĄremelkedĂŠsre lehet szĂĄmĂ­tani. Az RWE Transgas kĂŠpviselője pedig korĂĄbban 5-9 szĂĄzalĂŠk kĂśzĂŠ tette a vĂĄrhatĂł ĂĄremelkedĂŠst.

A jelenleg hatĂĄlyos szabĂĄlyok szerint CsehorszĂĄgban negyedĂŠvente mĂłdosĂ­tjĂĄk a gĂĄzĂĄrakat, Ă­gy az Ăşj ĂĄrak mĂĄrcius vĂŠgĂŠig ĂŠrvĂŠnyesek. Az ĂĄrvĂĄltozĂĄst egy hĂłnappal a negyedĂŠv kezdete előtt kell bejelenteni.

A kisebb csehorszĂĄgi fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂłk Ăşj ĂĄrai mĂŠg nem ismeretesek. Ezek a szolgĂĄltatĂłk azonban alapvetően az RWE Transgas ĂĄraibĂłl indulnak ki, s konkurrencia-kĂŠpessĂŠgĂźk megőrzĂŠse miatt mĂŠrsĂŠkelten olcsĂłbban adjĂĄk a gĂĄzt, mint a Transgas.

CsehorszĂĄgban legutĂłbb oktĂłber elsejĂŠn emelkedett a lakossĂĄgi fĂśldgĂĄz ĂĄra, mĂŠgpedig 4,8 szĂĄzalĂŠkkal. A kisvĂĄllalkozĂłknĂĄl az ĂĄtlagos ĂĄremelkedĂŠs oktĂłberben 5,2, a kĂśzepes ipari fogyasztĂłknĂĄl pedig 5,5 szĂĄzalĂŠkos volt.