close
Példaértékű a kalocsai biomassza erőmű
Egyéb - Megújuló

Példaértékű a kalocsai biomassza erőmű

A helyi energia-előállítás az ország energiafüggőségét csökkenti, ezért példaértékű minden önkormányzat számára a kalocsai “zöld távhő” szolgáltatás megvalósítása – mondta Semjén Zsolt az Új Széchenyi Terv 638 millió forintos támogatásával épülő kalocsai biomassza erőmű alapkőletételén.

Török Ferenc polgármester aváros nemrégiben elfogadott zöld programjának céljaként azt jelölte ki, hogy az érseki város és környéke biztonságos, egészséges energia és élelmiszer önellátó rendszert alakítson ki. A másfél évtizedes terv megvalósításának első lépése a biomassza erőmű megépítése. A “zöld távhő” szolgáltatás létrehozásához Kalocsa városa és a beruházásban partner WIS ZRt. megalapította a Kalocsa-Távhő Szolgáltató Kft-t. Az 1,3 milliárd forint összköltségű beruházás eredményeként 4 kilométernyi, a talajszint alatt létesítendő távvezeték kiépítésével és a városi intézmények rákapcsolásával olcsóbbá és biztonságosabbá válhat a hő- és melegvíz-ellátás Kalocsán. A beruházás magában foglal egy 3,5 MW kapacitású faapríték tüzelésű kazánt a vezérléstechnikai eszközökkel, 28 hőközpontot, az aprítéktároló épületet, a szükséges közműveket és infrastruktúrát. A beruházással 2,5 millió köbméter földgázt váltanak ki.

Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a nemzeti energiastratégiát az elmúlt év végén a kormány és a parlament is elfogadta. Ennek egyik legfontosabb célja az energiafüggőség csökkentése, amelyben az államtitkár szerint komoly szerepet szánnak a megújuló energiaforrásoknak, valamint “komoly szerepet játszik az atomenergia alkalmazásának jövőbeli folytatása is”. Az államtitkár hangsúlyozta: jelenleg a távhőszolgáltatásban a földgáz részesedése meghaladja a 80 százalékot, ezért a Kalocsán megvalósuló program illeszkedik “nemcsak a helyi, hanem az országos, a regionális és a globális klímapolitikai és energiapolitikai célok magvalósításába” is. Leszögezte: 2030-ra a jelenlegi 10 százalékról 25 százalékra emelnék a megújuló energiaforrások arányát.