close
Csökkentenék a termálvíz hasznosításának terheit
Egyéb - Megújuló

Csökkentenék a termálvíz hasznosításának terheit

A mezőgazdasági célú termálvíz használatához kapcsolódó állami terhek csökkentését javasolja a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) annak érdekében, hogy mérséklődjön a vállalkozások piaci versenyhátránya.

Az érdekképviseleti szervezet közleményében a mezőgazdasági célú termálvíz-használat új szabályozásáról készült tervezettel kapcsolatban fejti ki a véleményét. A Vidékfejlesztési Minisztérium által a szakmai szervezeteknek egyeztetésre megküldött jogszabálytervezet az Agrya szerint tartalmában megfelel a korábbi egyeztetéseknek, és néhány kisebb észrevétellel elfogadható. A szervezet azonban úgy véli, a jogszabálytervezetből két szabályozást igénylő terület kimaradt. Az Agrya rámutat: a tervezet indoklásában ugyan szól a vízkészletek mérésére és monitoringjára, valamint a felszíni vízkezelésre vonatkozó intézkedések szükségességéről, azonban a jogszabály szövegében már nem szerepel ezzel kapcsolatos rendelkezés.

A most közzétett jogszabálytervezet legfontosabb eleme, hogy 2015. július 1-jéig kitolja a termálvíz kötelező visszasajtolásának határidejét. Hiányzik azonban az Arya szerint a tervezetből a használt termálvíz kötelező visszasajtolását kiváltó és már rendelkezésre álló felszíni vízkezelési megoldások elemzése, amelyekkel maradéktalanul teljesíthetők a környezetvédelmi elvárások. Ezek mellett a végleges szabályozás kialakításakor külön kell foglalkozni a termálvíz-használattal kapcsolatos állami terhekkel – hívják fel a figyelmet a fiatal gazdák, egyben ennek a lehető legalacsonyabb szintre csökkentését javasolják.

Az Agrya úgy véli, a jogszabálytervezet segíti a mezőgazdaság, azon belül is elsősorban a hajtatásos kertészetek tevékenységét, lehetővé teszi a munkahelyek megőrzését és új munkahelyek teremtését. Elfogadásával megfordulhat az elmúlt évtizedekben jellemző folyamat, amely indokolatlan és túlterjeszkedő jogi szabályozással akadályozta, nem pedig segítette ennek az egyedülálló magyar természeti erőforrásnak a hasznosítását.