close
Két helyszínt jelölt ki atomerőműnek Nigéria
Atom - Egyéb

Két helyszínt jelölt ki atomerőműnek Nigéria

Nigériában Kogi és Akwa Ibon államokat jelölték ki új atomerőművek lehetséges telephelyének befogadására, a végső döntést a szövetségi tanács fogja meghozni – jelentette be a Nigériai Atomenergia Bizottság (Nigeria Atomic Energy Commission – NAEC). A bizottság elnöke, Franklin Erepamo Osaisai szerint ezt a két telephelyet terjesztik az elnökség elé.
Kogi Nigéria középső részé helyezkedik el, míg Akwa Ibom a déli part mentén található.

Nigéria 1000 megawatt nukleárisan termelt villamos kapacitást kíván teremteni 2020-ig, amit 2030-ra fokozatosan 4000 megawattra növelnének. A telephelyengedély-kérelmet a NAEC várhatóan 2013-ban nyújtja be a kiválasztott telephelyre. Osaisai elmondta, hogy a nemzeti atomprogram végrehajtásáról szóló jogszabály tervezetét a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség műszaki dokumentumainak figyelembevételével dolgozták ki és közzétették az érintettek részére tanulmányozás céljából.

2011 augusztusában az orosz nemzeti atomenergia cég, a Rosatom jelentette be, hogy a két ország kormányközi megállapodást kötött Nigéria első atomerőművének tervezésével, létesítésével, üzemeltetésével és leszerelésével kapcsolatos együttműködésre. Nigériában nincs kereskedelmi célú atomerőmű, de üzemeltetnek egy kutatóreaktort, amely 2004-ben lépett üzembe a Zariában található Energetikai Kutató és Oktató Központban az Ahmadu Bello egyetemen, az ország északi részén.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.