close
Ibériában az atomenergia a legfontosabb forrás
Atom - Egyéb

Ibériában az atomenergia a legfontosabb forrás

Spanyolország nyolc reaktorból álló atomerőmű flottája az ország villamosenergia-termelésének 19,6%-át állította elő 2011-ben, amely több bármely más energiaforrással termelt mennyiség részesedésénél, jelentette be a Foro Nuclear ipari fórum.

A beépített nukleáris kapacitás részesedése csak 7,32%, de a kihasználási tényezője a legmagasabbak közt van. A Foro Nuclear szerint az ország teljes villamosenergia-termelése 293 737 TWh volt 2011-ben, és a nukleáris termelés adta az alacsony kibocsátású termelés 40%-át.

A közlemény kiemeli azt is, hogy a spanyol nukleáris flotta is átesett a fukushimai atomerőmű 2011 márciusában bekövetkezett baleset nyomán végrehajtott stressz-teszteken.
A Foro Nuclear elnöke, Maria Teresa Dominguez szerint Spanyolországnak szüksége van az atomenergiára. Elmondta, hogy 2010-2011-ben hat blokk kapta meg a 10 éves üzemeltetési engedélyt hosszabbítást, ezek: Almaraz-1 és -2, Vandellós-2, Cofrentes és az Asco-1 és -2. Dominguez szerint az engedélyek megújítását folytatni kell, mert az segít stabilizálni a spanyol energiaellátási rendszert és fenntartani az ellátás függetlenségét.

Nemrégiben jelentette be az ország ipar, energia és turizmus ügyekért felelős minisztere, hogy kezdeményezte az egyblokkos Santa Maria de GaroĂąa atomerőmű 2013-ban történő bezárását előíró miniszteri rendelet visszavonását. A 2009 júliusában meghozott, a 440 megawattos forralóvizes reaktor üzemeltetését korlátozó rendeletet érvénytelenítik.
A Nuclenor, az Iberdrola és Endesa az erőművet működtető közös vállalkozása ezután 2019-ig üzemeltetheti a blokkot. A GaroĂąa megfelel minden, a biztonságot garantáló műszaki és jogi követelménynek, amely alapján tovább üzemelhet.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.