close
Paks: lebénult döntési folyamatok?
Áram - Egyéb

Paks: lebénult döntési folyamatok?

Koltai: A legsúlyosabb nukleáris kockázat a fejetlenség és a káosz – idézi a Magyar Nemzet Online a Fidesz tolna megyei elnökét.Koltai Tamás, a Fidesz Tolna megyei elnöke szerint haladéktalanul meneszteni kell a politikai alapon kinevezett és a súlyos hibákért felelős paksi vezetőket; mivel a gazdasági miniszter nem tette meg a szükséges lépéseket a paksi üzemzavar kapcsán kialakult probléma megoldására, a károkért a Medgyessy-kormányt terheli a felelősség. Csillag István vasárnap Persányi Miklós környezetvédelmi miniszterrel látogatást tett Pakson.

A gazdasági miniszter a paksi üzemzavar kapcsán a jelenlegi stabilitás megőrzése mellett a legfontosabb teendőnek a biztonságérzet helyreállítását, a kölcsönös bizalom megteremtését tartja, melynek alapja a “sűrű ellenőrzés” a szakhatóság, a környezetvédők együttműködésével, valamint a nyilvánosság biztosítása. A tárca vezetője, egyben az Országos Atomenergia Bizottság elnöke kijelentette: az atomtörvény módosításával az Országgyűlés megnöveli az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) függetlenségét, és megszünteti annak lehetőségét, hogy az atomenergia bizottság utasíthassa a hivatalt. Közölte: az Országos Atomenergia Bizottság tudományos testülete hétfőn összeül értékelni az atomerőmű és az OAH által készített jelentést, majd szakértői testületeket kérnek fel, hogy a kellő tájékoztatás alapján minden lehetőséget mérlegelve tudjanak együtt cselekedni.

Arra az újságírói felvetésre, amely szerint a súlyos bevételkiesést okozó üzemzavarnak sem az OAH-nál sem az atomerőműnél komoly személyi következménye mindeddig nem lett, Csillag István úgy reagált, elég komolynak tekinti azt is, ami eddig bekövetkezett. – Ha a csapatmunkát gátolja bárkinek a jelenléte vagy bárkinek a hiánya, az szükségessé tesz már most is további személyi döntéseket – jelentette ki Csillag István.

Persányi Mikós jelezte: nem rendkívüli esemény kapcsán jöttek Paksra; az atomerőmű vezetőinek tájékoztatása arról szólt, hogy a helyzet stabil, nincs közvetlen veszély, ami aggodalomra adna okot. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter ezzel együtt fontosnak tartotta közölni, hogy az üzemzavarral “az a nimbusz, amely az atomerőmű alkalmazásának kockázatmentessége körül ebben az országban kialakult, szertefoszlott”. Persányi Miklós közölte: láthatók azok a hibák, amelyek a helyzet létrejöttéhez vezettek, hogy elmaradt az “először nagyon gondosan elemezz, s csak utána tegyél lépéseket” szemlélet, ami elkerülhetetlen ilyen bonyolult technológiák esetében.

Tárcája teendőiről szólva a környezetvédelmi miniszter utalt arra, hogy az ő szakértőik is részt vesznek a gazdasági miniszter által említett testületek munkájában.Másfelől határozott igényként fogalmazta meg, hogy a mérési adatok, ne csak a gazdasági tárca felügyelete alá tartozó szervezeteknek, hanem a környezetvédelmi felügyeletet megvalósító intézményeknek is rendelkezésre álljanak.

A miniszteri látogatást követő sajtótájékoztatóján Koltai Tamás országgyűlési képviselő, a Fidesz Tolna megyei elnöke azonnali beavatkozást sürgetett az atomerőműben kialakult helyzettel kapcsolatban. A fideszes politikus szerint az atomerőműben a legsúlyosabb nukleáris kockázatot a kialakult fejetlenség és káosz, a lebénult döntési folyamatok jelentik.

Koltai Tamás kijelentette: haladéktalanul szükségesnek tartja “a kiváló paksi szakemberek önállóságának visszaállítását, s a politikai alapon kinevezett és a súlyos hibákért felelős vezetők azonnali menesztését”.

Emlékeztetett a gazdasági miniszter egy hónappal ezelőtt tett atomerőművi látogatására, amikor Csillag István kijelentette, hogy a biztonság minden körülmények közötti érvényesítéséért a tárca felel. – Azóta nyilvánosságra került az Országos Atomenergia Hivatal megdöbbentő tényeket feltáró jelentése, amelyből világosan kiderült, hogy az atomerőmű új vezetése súlyos hibákat okozott – fűzte hozzá.

A képviselő szerint csökkent a nukleáris biztonság, hiszen az Európa második legsúlyosabb üzemzavara kapcsán kialakult probléma másfél hónapja nincs megoldva, az emberek aggodalma növekszik. – Itt volt az alkalom, hogy Csillag István a szükséges intézkedéseket megtegye, nem élt vele, így az emberek tovább növekvő aggodalmáért, az üzemzavar következtében bekövetkező több tízmilliárd forintos nagyságrendű károkért Medgyessy Pétert és kormányát terheli a felelősség – szögezte le Koltai Tamás.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.