close
Öt éves az első CNG kút Budapesten
Egyéb - Gáz

Öt éves az első CNG kút Budapesten

A FŐGÁZ CNG Kft. öt évvel ezelőtt nyitotta meg első közforgalmi sűrített földgáz alapú kútját a budapesti Kőbányai úton. Az átadás óta eltelt időszakban a társaság több, mint 5 millió m3 földgáz felhasználásával, 3,6 millió kg sűrített földgázt értékesített CNG üzemanyagként – derül ki a társaság sajtóközleményéből. 

A CNG üzemű járművek kb. 25%-al kevesebb CO2-t, és közel 70%-kal kevesebb NOx-t bocsátanak ki, mint a hagyományos üzemű járművek. Az elmúlt 5 évben csak ezen közforgalmú kút működésének eredményeként 4100 tonnányi CO2 és 23 tonnányi NOx nem terhelte a környezetet. Mindezen túl a CNG üzemű járművek 120-szor kevesebb szilárd részecskét bocsátanak ki, mint a diesel üzeműek, ezzel 2,3 tonnával kevesebb korom terhelte Budapest levegőjét – írja közleméynében a Főgáz. 

A társaság Budapesten már meglévő két közforgalmi és Salgótarjáni úti üzemi töltőállomáson kívül júliusban megnyitotta újabb üzemi CNG állomását, annak érdekében, hogy lehetőséget teremtsen a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV Zrt.) CNG buszflottájának bővítésére, a környezetkímélő közösségi közlekedés fejlesztése érdekében – olvasható a sajtóközleményben.

Ezen kívül Kaposvár városában már megvalósult az a példaértékű kezdeményezés, miszerint a teljes város tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról és egyúttal környezettudatos közlekedéséről a KAPOS CNG Kft. gondoskodik. Az ENKSZ Zrt., a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő FŐGÁZ CNG Kft. és a Kaposvári Közlekedési Zrt. által létrehozott vegyesvállalat a CNG hajtásra átálló kaposvári tömegközlekedés kiszolgálása érdekében egy CNG töltőállomást hozott létre, feladata pedig az, hogy a töltőállomást üzemeltetve ellássa üzemanyaggal Kaposvár CNG buszait.