close
A Nemzeti Közművek továbbra is dolgozik a CNG hazai elterjesztésén
Friss

A Nemzeti Közművek továbbra is dolgozik a CNG hazai elterjesztésén

Továbbra is a Nemzeti Közművekhez tartozó FŐGÁZ CNG Kft. láthatja el CNG üzemanyaggal az FKF Zrt. járműveinek meghatározó részét, 63 db sűrített földgáz üzemű, szelektív hulladékgyűjtést végző célgépét. Az ellátással folytatódik a környezettudatos és gazdaságos járműhasználat hazai meghonosítása.

Az FKF Zrt. március 18-án közbeszerzést írt ki 63 db sűrített földgáz hajtású célgépének üzemanyag beszerzésére és tankolási lehetőségének biztosítására. A FŐGÁZ CNG Kft. pályázata megfelelt a pályázati kiírásában szereplő műszaki, gazdasági, jogi és szakmai elvárásoknak, amelynek eredményeként a FŐGÁZ CNG Kft. biztosíthatja továbbra is a járművek CNG üzemanyag ellátását.
A FŐGÁZ készen áll a CNG hazai fejlődésének további támogatására, a személygépjárművek, buszos és céges flották kiszolgálására. A FŐGÁZ CNG Kft. a zöld közlekedés meghonosításának elkötelezett támogatójaként jelenleg két közforgalmi és két üzemi töltőállomással rendelkezik, illetve Kaposvár tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról is gondoskodik leányvállalatán keresztül.

A FŐGÁZ CNG Kft. 2014. július óta látja el az FKF Zrt. hulladékgyűjtő járműveit CNG üzemanyaggal. Az eltelt időszakban a Társaság több, mint 1 millió kg sűrített földgázt töltött az FKF járműveibe. A CNG üzemű járművek mintegy 25%-al kevesebb CO2-t, és közel 70%-kal kevesebb NOx-t bocsátanak ki, mint a hagyományos üzemű járművek. Az elmúlt időszakban az FKF környezetbarát járműflottájának eredményeként 1250 tonnányi CO2 és 7 tonnányi NOx nem terhelte a környezetet. Mindezen túl a CNG üzemű járművek 120-szor kevesebb szilárd részecskét bocsátanak ki, mint a diesel üzeműek, ezzel közel egy tonnával kevesebb korom terhelte Budapest levegőjét.

A társaság Budapesten már meglévő két közforgalmi és Salgótarjáni úti üzemi töltőállomáson kívül júliusban megnyitotta újabb üzemi CNG állomását, annak érdekében, hogy lehetőséget teremtsen a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV Zrt.) CNG buszflottájának bővítésére, a környezetkímélő közösségi közlekedés fejlesztése érdekében. Ezen kívül Kaposvár városában már megvalósult az a példaértékű kezdeményezés, miszerint a teljes város tömegközlekedésének CNG üzemanyag-ellátásáról és egyúttal környezettudatos közlekedéséről a KAPOS CNG Kft., az ENKSZ Zrt., a FŐGÁZ CNG Kft. és a Kaposvári Közlekedési Zrt. által létrehozott vegyesvállalat gondoskodik.