close
Az ABB csúcs mikrogridje dolgozik az afrikai Vöröskeresztnél
Áram - Egyéb

Az ABB csúcs mikrogridje dolgozik az afrikai Vöröskeresztnél

Az ABB csúcskategóriát képviselő mikrogridje biztosítja az energiaellátást a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) elosztó központja számára. A mikrogrid olyan régióban szolgáltatja a stabil áramellátást, ahol gyakoriak az áramkimaradások, és a villamos energia minőségével is problémák vannak – derül ki a társaság közleményéből. 

A kenyai fővárosban, Nairobiban működő, 170 főt alkalmazó ICRC központ a szervezet globális logisztikai bázisa élelmiszerrel és más létfontosságú cikkekkel, így például gyógyszerekkel és segélyszállítmányokkal látja el az afrikai kontinenst.

A megújuló energia felhasználásának maximalizálását és a megbízható áramellátást célul tűző ABB napenergia és dízelolaj felhasználásával üzemelő mikorgridet épít az ICRC számára. A tervek szerint a rendszer 2017 közepén készül el. A megállapodás az ICRC 2014-ben indított programjába illeszkedik, amelynek célja a magánszektorral való technológiai együttműködés kierjesztése.

“Nagy örömünkre szolgál, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt partnereként segíthetjük a szervezet humanitárius munkáját” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. “A mikrogridben hatalmas lehetőségek rejlenek az afrikai kontinensen, ahol több mint 600 millió ember nem fér hozzá az elektromos áramhoz. A gazdasági fejlődés felgyorsításának egyik alapfeltétele az elektromossághoz való megbízható hozzáférés.”

A mikrogridek alkalmazásával az osztott energiaforrások és fogyasztási pontok úgy integrálhatók, hogy szabályozott és összehangolt üzemeltetésük biztosítható akkor is, ha azok a fő villamosenergia-hálózatra csatlakoznak vagy szigetszerűen működnek, az általuk szállított villamos energia minősége és stabilitása pedig megegyezik a fő hálózatéval. „Megbízható energiaellátás szükséges ahhoz, hogy munkatársaink vidéken is zavartalanul végezhessék életmentő tevékenységüket” – mondta Peter Maurer, az ICRC elnöke. „Az ABB mikrogrid megoldása egybevág az ICRC azon céljával, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzunk. Az ehhez hasonló megoldások bizonyítják, hogy a vállalati és a humanitárius szektor együttműködése nemcsak hogy lehetséges, de szükségszerű is. Nagy öröm és büszkeség számunka, hogy a munkánkat segítő vállalatok csoportjában tudhatjuk az ABB-t.”

Az ABB úttörő szerepet játszik a mikrogrid technológia fejlesztésében. A cég világszerte már több mint 30 kereskedelmileg üzemeltetett mikrogrid rendszert épített ki. A megoldások széles skáláját alkotó mikrogridek között van, amelyik a távoli vidékek közösségét látja el energiával, vannak olyanok, amelyek szigetszerűen működnek, vagy fő villamosenergia-hálózatra csatlakoznak, és amelyek kutatóintézetek vagy ipari parkok áramellátását biztosítják.

Az ABB már egy évtizede tagja a Nemzetközi Vöröskeresztet támogató vállalatok csoportjának. A vállalat anyagilag is támogatja az ICRC-nek a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Irakban futó programjait, amelyek keretében ivóvíz-ellátást biztosítanak, és lakóhelyet teremtenek a konfliktuszónákból menekülők számára. Az ABB segítséget nyújt az ICRC mérnökeinek képzéséhez is.