close
A Nemzeti Közművek lesz a Főgáz tulajdonosa
Friss

A Nemzeti Közművek lesz a Főgáz tulajdonosa

Június végére megváltozik a nemzeti közműszolgáltatási rendszert irányító társaság neve és tulajdonosi struktúrája, a Főgáz és leányvállalatai 100 százalékban a NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonába kerülnek, az NKM tulajdonosa pedig a magyar állam, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és az MVM Magyar Villamos Művek lesz.

A Nemzeti Közművek keddi közleményében hangsúlyozta: a kormány rendeletével nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. – amelynek új neve NKM Nemzeti Közművek Zrt. – apport útján megszerezze az MFB Zrt. tulajdonában álló Főgáz-részvények 100 százalékát.

A tranzakcióra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az engedélyt megadta. Az apport június végi zárása után az NKM Nemzeti Közművek Zrt. lesz a Főgáz és a Démász 100 százalékos tulajdonosa. A tranzakció-sorozattal a társaság tulajdonosi szerkezete is átalakul, a Nemzeti Közművek tulajdonosai 50 százalékban a magyar állam és az MFB Zrt., illetve 50 százalékban az MVM Zrt. lesz.

Az új szerkezeti felépítés lehetővé teszi a piaci alapokon megszervezett, hosszú távon fenntartható módon működő és az ellátás biztonságát erősítő nemzeti közműszolgáltatási rendszer továbbfejlesztését – fogalmazott az NKM. A Főgáz 3,4 millió lakossági földgázfogyasztó ellátásáról gondoskodik. A Démász a napokban szerezte meg országos egyetemes szolgáltatói engedélyét, ezzel a nemzeti villamosenergia-szolgáltatás további négy és félmillió ügyfél számára érhető el országszerte.

Az, hogy a Főgáz a Nemzeti Közművek teljes értékű tagjává válik, illetve a Démász villamosenergia-szolgáltatói tevékenysége országossá bővült, minden ügyfél számára lehetőség, hogy egy kézben tarthassa a villamosenergia- és földgáz-szolgáltatással kapcsolatos ügyeit – idézi a közlemény Kóbor Györgyöt, a Nemzeti Közművek elnök-vezérigazgatóját.