close
Ausztrália saját olaj nélkül maradhat
Egyéb - Olaj

Ausztrália saját olaj nélkül maradhat

Ausztrálinak új tengeri olajkészletekre van szüksége, különben tíz éven belül teljes egészében importfüggő lesz az ország – állítja az ausztrál olajipari szövetség. A szervezet igazagtója szerint a Great Australian Bight terület kutatása kulcsfontosságú lett volna az ellátásbiztonság szempontjából, csakhogy a BP leálíltotta a munkálatokat.

A brit olajtársaság nemrég jelentette be, hogy kiszáll az 500 millió dolláros kutatásból, egyrészt meg az “nem illeszkedik” a BP stratégiai céljaiba, másrészt a a fúrásokkal kapcsoaltos, igen heves lakossági tiltakozások miatt. Ráadásul a hatósági engedélyek is komoly késést mutatnak.

Ausztrália közelmúltben bemutatott energiastratégiája még 85 százalékos olajimporttal számolt a finomítói ellátásban. A kőolajtermékek piacán ma 45 százalékos az import részesedése.

Elemzők emlékeztetnek, 2014-15-ig az olaj volt a meghatároizó elsődleges energiaforrás az orzságban, megelőzve a szenet és a földgázt. A belföldi kőolaj és kondenzátum termelés 6 százalékkal csökent, az új források nem tudták ellensúlyozni, a kiesőket.